Bush vil kutte oljen

Amerika er «hektet» på olje og må kutte avhengigheten, sa presidenten i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I sin årlige tale om rikets tilstand sa presidenten at USA vil redusere landets avhengighet av olje fra Midtøsten med tre fjerdedeler innen 2025.

Den tidligere oljemannen fra Texas erklærte i natt at «Amerika er hektet på olje,» og lovte å satse på alternative energikilder.

- Ved å bruke Amerikas talent og teknologi, kan dette landet dramatisk bedre vårt miljø, gå videre fra vår petroleumsbaserte økonomi, og gjøre vår avhengighet av olje fra Midtøsten til fortid, sa presidenten i sin tale til kongressen.

Oljeimporten til USA har økt fra 53 til 60 prosent av det amerikanske oljeforbruket siden Bush ble president. Men importen fra Midtøsten, som Bush pekte på i sin tale, har allerede vært fallende på grunn av krigen i Irak.

Avansert energi

Bush kalte sin plan «Initiativet for avansert energi» og sa at han de neste årene vil trappe opp satsingen på ren energi med 22 prosent. Administrasjonen ønkser å utvikle nye «null-utslipps kullkraftverk, revolusjonerende sol- og vindteknologier, og ren, sikker atomenergi».

Det viktigste er trolig at Bush ønsker å skifte ut drivstoffet i amerikanske biler, som ifølge administrasjonen står for 75 prosent av drivstoff-forbruket.

- Det er elefanten i rommet når det gjelder energispørsmålet, sa presidentens rådgiver Dan Bartlett til The Guardian før talen.

Presidenten sa at amerikanske forskere nå jobber med etanol fra trær og vegatasjon skal erstatte oljen som viktigste drivstoffkilde for amerikanske biler.

- Vårt mål er å gjøre denne nye typen etanol praktisk og konkurransedyktig innen seks år, sa Bush.

Ukontroversiell

Det er sjette gang Bush holder talen om rikets tilstand som USAs president.

Bush ankom kongressbygningen på Capitol kort tid etter klokken 21 i Washington som en langt mindre populær president enn under sin tale for ett år siden, da han var gjenvalgt  etter valgseieren over John Kerry i 2004.

I fjor talte han optimistisk om krigen i Irak og om å reformere det amerikanske sosialsystemet - et forslag som var så upopulært at det aldri ble stemt over i Kongressen.

Men etter et år med politiske tilbakeslag som har ført Bush til bunnivå på meningsmålingene, skilte nattens 51 minutter lange tale seg fra tidligere taler ved at den ikke inneholdt nye, kontroversielle initiativ fra presidenten som tidligere ikke har vært redd for å provosere, skriver The New York Times.

Mange av forslagene i nattens tale var bare omskrivninger av forslag presidenten tidligere har fremmet, skriver Washington Post.

På de siste meningsmålingene er det bare rundt 40 prosent av velgerne som er fornøyd med jobben Bush gjør. Med tre år igjen som president, er det derfor viktig for Bush å løfte meningsmålingene i et valgår der republikanerne risikerer å miste sitt flertall i Kongressen.

Krigen mot terror

I utenrikspolitikken var det ingen overraskelser.

Om Irak sa Bush at en rask tilbaketrekking fra Irak vil være å overgi irakerne til «død og fengsel». Han åpnet for at antallet amerikanske soldater kan bli redusert i løpet av året, men sa at det var avhengig av at irakerne kan forsvare seg selv.

Han gjentok at hans strategi i krigen mot terror ikke skaper flere terrorister, slik hans kritikere mener.

- I en tid der vi testes, finner vi ikke sikkerhet ved å gå fra våre forpliktelser og trekke oss tilbake innen våre egne grenser. Om vi lar terroristene i fred, vil ikke de la oss i fred. De vil bare flytte stridsonen til våre strender.

Samtidig imøtegikk han kritikken om at krigen ble startet på feilaktig grunnlag:

- Uansett hva vi mener om beslutninger og debatter som er lagt bak oss, har vår nasjon bare en mulighet. Vi må holde vårt ord, bekjempe våre fiender, og stå bak det amerikanske militæret i deres viktige oppdrag.

Han oppfordret Hamas til å anerkjenne Israel etter valgseieren i de palestinske områdene.

- Det palestinske folket har stemt i valg, nå må lederne i Hamas anerkjenne Israel, legge ned våpnene, fordømme terror og jobbe for en varig fred, sa Bush.

Demokrati

Presidenten gjentok sitt løfte fra tidligere taler om å spre demokrati i verden, og sa at USA må være verdens ledende nasjon av hensyn til verdensfreden og landets egen sikkerhet.

- Vår nasjon er forpliktet av det historiske, langsiktige mål å gjøre slutt på tyranniet i verden, sa Bush.

- I 1945 var det rundt to dusin ensomme demokratier i verden. I dag er det 122.

TALTE I NATT: President George W. Bush med visepresident Dick Cheney og senatslederen Dennis Hastert i bakgrunnen, holder sin årlige tale om rikets tilstand i natt.