Bush vil legge fram Irak-strategi

Bush vil legge fram Irak-strategi. Demokratene slakter planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush vil denne uka kunngjøre at 30.000 amerikanske soldater skal trekkes ut av Irak i 2008. Demokratene er ikke imponert.

Bush vil legge fram sin Irak-strategi i en fjernsynstale torsdag kveld, opplyser Det hvite hus. Den vil bli holdt i beste sendetid, klokka 21.00 om kvelden, 03 natt til fredag norsk tid.

I talen vil Bush gi sin tilslutning til planene om å trekke ut 30.000 soldater fra Irak innen midten av 2008, slik USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, har anbefalt i en høring i Kongressen. Men Bush vil ta flere forbehold enn hans general gjorde, sier anonyme kilder i Det hvite hus til nyhetsbyrået AP.
Vedgår problemer 
Bush vil i talen vedgå at det er store problemer i Irak, og at få av Kongressens målsettinger er oppnådd. Han vil likevel gå inn for en styrkereduksjon slik Petraeus anbefaler, uten å overlate Irak til kaos, ifølge AP.

Det er nå 168.000 soldater i Irak. En tilbaketrekking av 30.000 soldater neste år, samt enkelte avdelinger før jul, vil bety at det blir like mange soldater i Irak som det var før Bush lanserte sin opptrappingsstrategi i januar i år.


Demokratene slakter
Demokratene, som har flertallet i Kongressen, slakter presidentens strategi. Hvis målet for USAs styrkeoppbygging var å få i stand en politisk løsning på konflikten, har fiaskoen vært fullstendig, sier ledende demokrater.

- President Bushs strategi, slik den blir presentert av general Petraeus, er en oppskrift for ti år til med krig i Irak, sa Nancy Pelosi, demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, etter et møte med presidenten i Det hvite hus tirsdag.

Demokratene ønsker en raskere tilbaketrekking av amerikanske soldater fra Irak.


Soldater
General Petraeus sa i sin orientering i Representantenes hus at opptrappingsstrategien har virket og at styrken innen midten av neste år bør kunne reduseres med et antall soldater tilsvarende de 30.000 som ble sendt til Irak tidligere i år.

USAs Bagdad-ambassadør Ryan Crocker ville i Senatet tirsdag ikke gi noen garanti for suksess i Irak, men sa at han mener en vellykket slutt på krigen er innen rekkevidde.

- Jeg tror virkelig at de irakiske lederne har vilje til å takle landets problemer, framholdt han.

Crocker sa at alternativet til dette er at Irak går under i borgerkrig, kaos og blodbad. Det vil innebære menneskelige lidelser som overgår alt irakerne hittil har vært igjennom, mente den amerikanske Bagdad-ambassadøren.

(NTB)

STØTTER GENERALEN: USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, har i en kongresshøring anbefalt at 30.000 amerikanske soldater trekkes ut av Irak i 2008. President George W. Bush vil i en fjernsynstale torsdag slutte seg til disse anbefalingene, opplyser kilder i Det hvite hus. Foto: REUTERS/Molly Riley/ SCANPIX
STØTTER GENERALEN: USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, har i en kongresshøring anbefalt at 30.000 amerikanske soldater trekkes ut av Irak i 2008. President George W. Bush vil i en fjernsynstale torsdag slutte seg til disse anbefalingene, opplyser kilder i Det hvite hus. Foto: REUTERS/Molly Riley/ SCANPIX Vis mer