Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil redde økonomien gjennom skattelette

Vil øke forbruket for å få fart på økonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush vil gi skatteletter tilsvarende 790 milliarder kroner for å få den amerikanske økonomien på rett kjøl. Det kom fram da Bush fredag la fram sine varslede tiltak for å hindre økonomisk tilbakegang.

790 milliarder kroner, eller 145 milliarder dollar, tilsvarer omtrent 1 prosent av USAs brutto nasjonalprodukt (BNP). Ifølge Bush er dette nødvendig for å sikre en effektiv stimulering av økonomien.

- Denne økonomiske vekstpakken må være stor nok til å utgjøre en forskjell i en økonomi som er så stor og dynamisk som vår, understreket presidenten.

- Å la amerikanere beholde mer av pengene sine, vil øke forbruket, sa Bush, som samtidig fremholdt at USAs økonomi i det store og hele er solid.

De rivaliserende demokratiske presidentkandidatene Hillary Clinton og Barack Obama var raskt ute med å kritisere Bushs krisepakke. Begge påpeker at folk med lav inntekt, som eldre, afroamerikanere og latinamerikanere, vil havne utenfor.

Børsfall

Verdens børser har denne uken rast nedover, men allerede før detaljene i den amerikanske krisepakken var kjent, så det ut til at investorene var oppmuntret av presidentens løfter. Både asiatiske og europeiske børser pekte noe oppover på grunn av forventningene om hvilke tiltak Bush ville legge fram.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sa torsdag at han tror USA kan unngå en alvorlig økonomisk tilbakegang, men at veksten trolig vil bli mindre enn tidligere antatt. Han ønsket en krisepakke velkommen, samtidig som han antydet at det kan bli aktuelt med enda en rentenedsettelse for å få fart på økonomien.

KRISEPLAN:  President George W. Bush mener det er nødvendig med skattelette både for enkeltpersoner og bedrifter for å få fart på den amerikanske økonomien. Han hadde finansminister Henry Paulson (t.h.) ved sin side da han la fram krisepakken fredag.
KRISEPLAN: President George W. Bush mener det er nødvendig med skattelette både for enkeltpersoner og bedrifter for å få fart på den amerikanske økonomien. Han hadde finansminister Henry Paulson (t.h.) ved sin side da han la fram krisepakken fredag. Vis mer

- Vinner tid

- Bernanke vil trolig se det an og vinne litt tid. At Bush kommer med tiltak, viser at han ikke står alene, sier førsteamanuensis Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

Ifølge Bjørnland er det svært viktig for USA å unngå en økonomisk tilbakegang:

- Vi har ikke vondt av at økonomien vokser i litt lavere tempo enn før, at den kjøles ned. Men når det blir resesjon, er det en del andre mekanismer som settes i gang. Når etterspørselen faller, må bedrifter si opp en del av sine ansatte. Arbeidsløsheten stiger, og folk greier ikke å betale lån. Hus må selges på tvangsauksjon. Det koster å være i en resesjon, sier Bjørnland til NTB.

Hun fremholder at økonomisk tilbakegang ikke lar seg stadfeste før i ettertid, dermed kan det ikke utelukkes at den allerede er i gang i USA. Flere amerikanske eksperter har uttrykt frykt for at dette er tilfelle.

Kongressen

Etter Bushs pressekonferanse fredag var det meningen at han skulle besøke en fabrikk i Frederick i delstaten Maryland, der han vil fortsette å diskutere den økonomiske utvikling.

Det hvite hus og medlemmene av Kongressen skal de nærmeste dagene forsøke å bli enige om hvem som skal nyte godt av redningspakken. Bush ønsker blant annet å gi enkeltpersoner skattelette på 500 dollar, samt å gi bedrifter skattefritak i en viss periode hvis de investerer i nytt utstyr, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Bernanke er det viktig at tiltakene virker raskt og at pengene går til grupper som vil øke sitt forbruk med det samme.

Det hvite hus og Kongressen har tidligere hatt store problemer med å bli enige om offentlige budsjetter, noe som har sådd tvil om politikerne vil greie å finne en felles løsning denne gangen. Samtidig er alle klar over at det haster, og ingen har lyst til å bli beskyldt for å være bremsekloss hvis USA virkelig går enda dårligere tider i møte.

(NTB)

DÅRLIGE TALL: USAs sentralbank Ben Bernanke håper fortsatt at USA vil unngå økonomisk tilbakegang, men med dårlige tall fra en rekke selskaper og krise i bolig- og kredittmarkedet, ligger det an til at veksten blir lavere enn tidligere antatt.
SKATTELETTE: - Å la amerikanere beholde mer av pengene sine, vil øke forbruket, sa Bush da han la fram de varslede sparetiltakene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media