- Bush vil stenge Guantanamo

Bush-regjeringen i USA vil i nær framtid vedta å stenge fangeleiren ved Guantanamobasen på Cuba, erfarer nyhetsbyrået AP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

((Dagbladet.no): Bush-regjeringen i USA vil i nær framtid vedta å stenge fangeleiren ved Guantanamobasen på Cuba, erfarer nyhetsbyrået AP.

De 380 terrormistenkte vil bli overført til militære fengseler i USA.

Beslutningen om å stenge den omstridte fangeleiren kan bli tatt etter et møte i Det hvite hus i morgen, hvor mange av presidentens nærmeste medarbeidere deltar.

Både visepresident Dick Cheney, utenriksminister Condoleezza Rice, forsvarsminister Robert Gates, justisminister Alberto Gonzales, forsvarssjef Peter Pace og etterretningssjef Mike McConnell ventes å delta på møtet, ifølge kilder med kjennskap til møtet.

- Nærmer seg enighet

Flere kilder sier til AP at den indre kretsen rundt Bush nærmer seg enighet om å stenge basen.

Både Pentagon og Det hvite hus benekter imidlertid dette offisielt.

- Presidenten har lenge uttrykt at han ønsker å stenge Guantanamo Bay, men han ønsker å gjøre dette på en ansvarsfull måte. Før det kan skje må en rekke ting være på plass som ikke er på plass i dag. Derfor kommer det ikke til å fattes noen beslutning om Guantanamo basen med det første, sier pressetalsmann for Det hvite hus Scott Stanzel til AP.

SNART HISTORIE:  Den omstridte fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba kan snart bli stengt. Fangene skal overføres til militære fengsel i USA, ifølge AP-kilder. Foto: EPA
SNART HISTORIE: Den omstridte fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba kan snart bli stengt. Fangene skal overføres til militære fengsel i USA, ifølge AP-kilder. Foto: EPA Vis mer

Han benekter også at det skal holdes et møte i Det hvite hus i morgen.

Mistenk for terror

Etter 11. september 2001 bestemte president George W. Bush at basen skulle brukes til internering av mistenkte terrorister og folk med tilknytning til al-Qaida.

Fangene som holdes der er definert som "fientlige krigere", og Bush-administrasjonen mener derfor at de ikke har rett til vanlig rettsbeskyttelse.

Fangeleiren har blitt utsatt for kraftig kritikk fra internasjonale menneskerettsorganisasjoner, Europeiske land og i økende grad også internt i USA, blant annet på grunn av fangenes dårlige rettssikkerhet og rapporter om fangebehandling på grensen til tortur.

- Bush vil stenge Guantanamo
KNELENDE OG KNEBLET: Rapporter om dårlig behandling og det faktum at mange ikke er stilt for en domstol har ført til at Guantanamobasen har blitt kraftig kritisert.
UTETID: En fange sitter alene innenfor et gjerde under sin daglige uteperiode. Bide fra 2006.