Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil utvide krigen

NEW YORK (Dagbladet): Sikker på seier i Afghanistan og oppglødd over rask militær framgang, åpner nå president George Bush for nye militære felttog i andre land. Det hvite hus kaller det «Bush-doktrinen». Haukene vil bruke den på Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10 journalister kan være drept

«Amerika har et budskap til verdens nasjoner. Dersom du hjelper terrorister, blir du selv en terrorist. Hvis du trener eller bevæpner terrorister, blir du selv en terrorist. Hvis du forsyner eller finansierer terrorister, blir du selv en terrorist og du vil bli stilt til ansvar av De forente stater og våre allierte,» sa presidenten til jublende fallskjermtropper i Fort Campbell i Kentucky.

Blod på tann

Talibans fall i Afghanistan har gitt haukene i Bush-regjeringen blod på tann. Viseforsvarsminister Paul Wolfowitz er en ivrig talsmann for å bruke de amerikanske styrkene som nå er samlet i farvannene sør for Sentral-Asia, til å angripe Saddam Hussein i Irak.

Presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, sa forleden at USA ikke trengte terrorangrepene 11. september «for å vite at Saddam Hussein er en trussel mot våre interesser».

«Vi kommer til å ta oss av den situasjonen etter hvert,» føyde hun til.

Mange av USAs allierte i Europa, i Midtøsten og ellers, er svært skeptiske til «Bush-doktrinen».

FNs generalsekretær Kofi Annan sa i oktober at han ikke hadde forstått USA og Storbritannia slik «at de vil angripe land etter land» med militære styrker». Annan sa da at den militære delen av kampen mot internasjonal terrorisme, vil «bli av begrenset art».

Tøffere tone

Den militære suksessen i Afghanistan, der de amerikanske styrkene ikke har mistet soldater, har styrket haukene i Bush-regjeringen som vil fortsette nedover lista av land USA mener gir støtte til terrorister. Irak står øverst, fulgt av Iran, Jemen, Syria, Somalia, Libya og Sudan.

President Bush har skjerpet tonen de siste dagene og synes nå å helle i retning av haukenes harde linje.

- Afghanistan er bare begynnelsen i krigen mot terrorismen, sa Bush til fallskjermtroppene som vil bli satt inn i Afghanistan hvis amerikanske bakkestyrker skal angripe Talibans hulekomplekser i fjellene sør i landet.

- Det finnes andre terrorister som truer Amerika og våre venner, og det er andre land som er villige til å støtte dem. Vi vil ikke være trygge som nasjon før vi har nedkjempet alle disse truslene. I åras løp, og overalt i verden skal vi gå til kamp mot de onde, og vi skal seire, sa presidenten.

Hele Norges coronakart