Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bush villeder befolkningen om Irak

Presidenten vet at krigen blir enda verre i 2007, ifølge stjernereporter Bob Woodward, som mener Bush prøver å skjule negative rapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På et maksimalt dårlig tidspunkt for republikanerne, midt i innspurten til kongressvalgkampen der resultatet nå er svært forutsigbart, får Bush enda mer offentlig juling for Irak-krigen.

- Ett angrep hvert 15. minutt

Den anerkjente Washington Post-reporteren Bob Woodward er i ferd med å lansere sin tredje bok om Bush i krig, med tittelen «State of Denial», og kommer med nye oppsiktsvekkende opplysninger fra det indre liv i Det hvite hus.

I et intervju med 60 Minutes som vil bli vist på tv førstkommende søndag i USA avslører forfatteren deler av innholdet i boka, ifølge en «lekkasje» fra tv-kanalen CBS som ble lagt ut på nettet i kveld.

Ifølge den høyt respekterte journalisten kommer angrepene fra opprørerne i Irak nå så hyppig som åtte-ni hundre ganger i uka mot okkupasjonsstyrkene, et sjokkerende faktum Bush-administrasjonen angivelig prøver å holde hemmelig.

- Det er mer en hundre per dag i gjennomsnitt, fire angrep per time mot soldatene våre, sier Woodward.

Men det største problemet for Bush er at hans egne eksperter skal ha konkludert med at framtida er mye mørkere enn det presidenten vil ha det til når han snakker for åpne mikrofoner.

- Sannheten er at beregningene fra etterretningseksperter viser at 2007 blir verre. I offentligheten har du presidenten og Pentagon som sier at «Å, nei, ting kommer til å bli bedre». Så er det en ikke-offentlig mening. Men hvorfor holder de den skjult? De hemmeligstempler dette, ingen skal vite det, forteller Woodward.

- BLIR IKKE BEDRE: Etteretningsfolkenes spådommer er ifølge ei ny bok langt fra virkeligheten Bush presenterer offentlig. Her Samarra nord for Bagdad der en oljeledning ble sprengt i lufta av opprørere i forrige uke. Foto: SCANPIX
- BLIR IKKE BEDRE: Etteretningsfolkenes spådommer er ifølge ei ny bok langt fra virkeligheten Bush presenterer offentlig. Her Samarra nord for Bagdad der en oljeledning ble sprengt i lufta av opprørere i forrige uke. Foto: SCANPIX Vis mer

- Kunne aldri trukket seg ut

Bush på sin side er ifølge forfatteren helt sikker på at USA og Irak er på rett kurs. Så sikker skal presidenten være at han i en lukket diskusjon med andre republikanere i Det hvite hus uttalte:

«Jeg trekker meg ikke ut [når det gjelder Irak], selv om Laura (Bush\' kone, red.anm.) og Barney (USAs førstehund) er de eneste som støtter meg».

Den alltid velinformerte Watergate-veteranen har intervjuet over 200 kilder og jobbet i to år med boka som nå snart er på gata. Det er ikke ventet at innholdet vil bli applaudert av Det hvite hus.

image: - Bush villeder befolkningen om Irak
<B>TROVERDIGE KILDER:</B> Forfatter og journalist Bob Woodward var mannen som veltet president Nixon med sine Watergate-avsløringer, og ryster fortsatt amerikansk offentlighet.
<B>- SNAKKER IKKE SANT:</B> Bush gir positiv informasjon til befolkningen mot bedre vitende, ifølge Woodward