Bush viser tenner

Amerikanske og britiske bombefly har angrepet kommunikasjons- og kontrollposter sør for Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sier at målet for natt til lørdags angrep var luftverns-mål sør for Bagdad. Hensikten var, ifølge AP å ødelegge radarsystemet som har truet amerikanske og britiske fly.

Ifølge CNN har Irak beskutt allierte fly som har patruljert flyforbud-sonen sør for 33. breddegrad og nord for 36. breddegrad.

- Angrepet i Irak var rutinemessig, sier USAs president George W. Bush i en kommentar til angrepene.

Han understreker at flyforbudssonene over Irak skal opprettholdes, og at USA vil ta de nødvendige steg dersom Irak produserer masseødeleggelsesvåpen.

President Bush er for tiden på statsbesøk i Mexico, og han ble underrettet om angrepet like før det fant sted, slik prosedyren er.

- Den markante økningen i angrep mot våre fly ga oss ikke noe annet valg enn å gjennomføre tiltak for å beskytte dem, sier en talsmann for Pentagon til AP.

Den irakiske regjeringen har foreløpig ikke kommentert angrepet. Nyhetsbyrået AP melder at flyalarmen gikk i Bagdad før bombene falt. Irakisk fjernsyn og radio brøt det oppsatte programmet og erstattet det med militær musikk, og arkivbilder av Saddam Hussein som håndhilser på irakiske soldater.

Ifølge NBC oppgir kilder i forsvarsdepartementet at alle bomber som skal slippes er droppet over Irak. Minst tre barn, en mann og en kvinne ble drept i bombeangrepet, melder irakisk TV.

Angrepet er det første siden «Operasjon Ørkenrev» i 1998. Flere personer ble drept og skadd i angrepet i februar 1998.

ANGREPET: Områder sør for Bagdad ble angrepet i kveld.