- Bush visste at krigsfanger på Guantánamo var uskyldige

Men var redd for de politiske konsekvensene ved å sette dem fri.

USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen.  Foto: Scanpix
USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): George W. Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld skjulte det faktum at at flere hundre uskyldige menn ble sent til fangeleiren på Guantanamo.

Årsaken var at de fryktet frigivelsen av dem ville skade viljen til krig i Irak og en opptrapping av kampen mot terror. Det hevder britiske The Times.

Skriftlig dokumentasjonDe kraftige anklagene mot den tidligere amerikanske presidenten og hans nærmeste allierte baserer seg på dokumenter avisa har fått tilgang til.Kilden er Lawrence Wilkerson, stabssjef da Colin Powell var utenriksminister.

Wilkerson har avgitt en skriftlig redegjørelse til støtte for en Guantanamo-fange som har gått til søksmål.

Det er første gang slike anklager er fremmet av et fremtredende medlem av Bush-regjeringens egen administrasjon.

- Flertall var uskyldigeIfølge Wilkerson var det spesielt daværende visepresident Cheney og forsvarsminister Rumsfeld som visste at flesteparten av de 742 fangene sent til Guantanamo i 2002 i realiteten var uskyldige. Men ifølge stabssjefen mente den øverste politiske ledelsen at det «politisk ville være umulig å slippe dem fri».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.