Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bush visste at krigsfanger på Guantánamo var uskyldige

Men var redd for de politiske konsekvensene ved å sette dem fri.

USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen.  Foto: Scanpix
USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): George W. Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld skjulte det faktum at at flere hundre uskyldige menn ble sent til fangeleiren på Guantanamo.

Årsaken var at de fryktet frigivelsen av dem ville skade viljen til krig i Irak og en opptrapping av kampen mot terror. Det hevder britiske The Times.

Skriftlig dokumentasjonDe kraftige anklagene mot den tidligere amerikanske presidenten og hans nærmeste allierte baserer seg på dokumenter avisa har fått tilgang til.

Kilden er Lawrence Wilkerson, stabssjef da Colin Powell var utenriksminister.

Wilkerson har avgitt en skriftlig redegjørelse til støtte for en Guantanamo-fange som har gått til søksmål.

Det er første gang slike anklager er fremmet av et fremtredende medlem av Bush-regjeringens egen administrasjon.

- HAN VISSTE: En tidligere stabssjef hevder George W. Bush visste at flere hundre personer satt uskyldig fengslet. Foto: Reuters
- HAN VISSTE: En tidligere stabssjef hevder George W. Bush visste at flere hundre personer satt uskyldig fengslet. Foto: Reuters Vis mer

- Flertall var uskyldigeIfølge Wilkerson var det spesielt daværende visepresident Cheney og forsvarsminister Rumsfeld som visste at flesteparten av de 742 fangene sent til Guantanamo i 2002 i realiteten var uskyldige.

Men ifølge stabssjefen mente den øverste politiske ledelsen at det «politisk ville være umulig å slippe dem fri».

Får støtteIfølge The Times har general Powell gitt Wilkerson sin backing.

Powell forlot i sin tid regjeringen, rasende over å ha blitt lurt opp i stry da han misinformerte FN og verden om irakiske masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge Wilkerson mente visepresident Cheney at «om flere hundre uskyldige individer må lide for å holde en håndfull terorrorister fanget, så gjør vi det».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!