- Bush visste at krigsfanger på Guantánamo var uskyldige

Men var redd for de politiske konsekvensene ved å sette dem fri.

USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen.  Foto: Scanpix
USKYLDIGE FANGER: Flere hundre av de rundt 800 fangene som har vært innom fangeleiren Guantanamo siden 2002 har i realiteten vært uskyldige hele tida, hevder tidligere stabsjef i Bush-administrasjonen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): George W. Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld skjulte det faktum at at flere hundre uskyldige menn ble sent til fangeleiren på Guantanamo.

Årsaken var at de fryktet frigivelsen av dem ville skade viljen til krig i Irak og en opptrapping av kampen mot terror. Det hevder britiske The Times.

Skriftlig dokumentasjonDe kraftige anklagene mot den tidligere amerikanske presidenten og hans nærmeste allierte baserer seg på dokumenter avisa har fått tilgang til.

Kilden er Lawrence Wilkerson, stabssjef da Colin Powell var utenriksminister.

Wilkerson har avgitt en skriftlig redegjørelse til støtte for en Guantanamo-fange som har gått til søksmål.

Det er første gang slike anklager er fremmet av et fremtredende medlem av Bush-regjeringens egen administrasjon.

- HAN VISSTE: En tidligere stabssjef hevder George W. Bush visste at flere hundre personer satt uskyldig fengslet. Foto: Reuters
- HAN VISSTE: En tidligere stabssjef hevder George W. Bush visste at flere hundre personer satt uskyldig fengslet. Foto: Reuters Vis mer

- Flertall var uskyldigeIfølge Wilkerson var det spesielt daværende visepresident Cheney og forsvarsminister Rumsfeld som visste at flesteparten av de 742 fangene sent til Guantanamo i 2002 i realiteten var uskyldige.

Men ifølge stabssjefen mente den øverste politiske ledelsen at det «politisk ville være umulig å slippe dem fri».

Får støtteIfølge The Times har general Powell gitt Wilkerson sin backing.

Powell forlot i sin tid regjeringen, rasende over å ha blitt lurt opp i stry da han misinformerte FN og verden om irakiske masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge Wilkerson mente visepresident Cheney at «om flere hundre uskyldige individer må lide for å holde en håndfull terorrorister fanget, så gjør vi det».

Guantanamo

• Fangeleir på Guantánamo Bay Naval Station på Cuba.

• Marinebase omgjort til fangeleir, midlertidig i 2002 og permanent fra 2003.

• Rundt 800 fanger har vært innom leiren.

• Over 500 er nå overført til andre land eller løslatt.

• Fangene ble tatt under Bush' såkalte krig mot terror. Flere var mistenkt for å stå i direkte ledtog med Al-Qaida.

• Fangene ble klassifisert som «ulovlig fiendtlige stridende», en betegnelse som ikke gir dem status som krigsfanger. Dermed mente Bush at de kunne holdes uten lov og dom.

• Barack Obamas første løfte som president var å stenge Guantánamo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer