Bush ypper til ny kald krig

NEW YORK/MOSKVA: President George W. Bush vegrer seg ikke for en ny kald krig. Det demonstrerer han med den største utvisningen av russiske diplomater siden 1986.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI-agenten Robert Hanssen var mønsterfar med seks barn, kirkegang og prektig kone. Da han 18. februar i år ble tatt for spionasje for Russland, fikk hele USA og ikke minst Bush-regjeringen sjokk. Den kalde krigen vendte tilbake til Det hvite hus. Nå vil Bush vise at det er en ny sheriff i byen.

Bush utviste onsdag seks diplomater som man mener hadde direkte med Hanssen å gjøre. Innen sommeren regner man med at så mange som 51 russiske diplomater er erklært persona non grata.

Moskva svarer

Det er diplomatisk praksis at en utvisning gjengjeldes etter 48 timer: I går kveld ble det klart at Russland vil utvise samme antall som USA utviser.

- De skal ikke vente lenge, svarte Ivanov på spørsmål om når utvisningene skal skje.

Ifølge CNN-reporteren Steve Harrigan skal Russlands utenriksminister Igor Ivanov ha vært i kontakt med sin amerikanske kollega Colin Powell.

Han har fortalt ham at Russland ikke ønsker å utvise amerikanske diplomater, men at de ser seg tvunget til å gjengjelde det amerikanske tiltaket med et «passende svar».

Ivanov sier til CNN at ikke er grunnlag for noen av de 50 utvisningene fra USA.

Kaldt klima

I Moskva er man sjokkert over omfanget i den amerikanske reaksjonen. En talsmann for de russiske sikkerhetsmyndighetene sier at utvisninger av dette omfanget for 20 år siden ville vært en tragedie, men at det nå mer er en farse. Putins utenrikspolitiske talsmann Sergej Prikhodko kaller utvisningene «spionmania».

Utvisningene kommer på et tidspunkt hvor amerikansk kontakt med Russland ikke er den beste. Russerne raser mot Bush-regjeringens planlagte kjernefysiske rakettskjold som de mener vil føre til opprustning. I tillegg har forsvarsminister Don Rumsfeldt hisset opp Moskva ved å beskylde russerne for aktivt å drive spredning av militær teknologi til Iran og Nord-Korea.

At Rumsfeldts nestkommanderende Paul Wolfowitz uttalte at «russerne gjør hva som helst for penger», har ikke gjort forholdet noe bedre.

Bush har liten sans forgjengeren Bill Clintons myke linje. Da CIA-agenten Aldrich Ames ble tatt som russisk spion i 1994, utviste Clinton bare én diplomat.

Myk Clinton

Bush har bestemt seg for en helt annen linje. Bombingen av Irak nylig, uttalelsen om at han ikke stoler på Nord-Korea og en åpenlys støtte til Israels Ariel Sharon ved å ikke invitere Yassir Arafat til Washington er andre signaler fra Bush om at klimaet blir atskillig kaldere i amerikansk utenrikspolitikk.

Presidenten som var profesjonell spion, Vladimir Putin, har ikke uttalt seg om utvisningene.

Kombinasjonen av en idealistisk republikaner som sjef i Det hvite hus og en mann med hele sin karriere som sovjetisk og russisk spion som sterk russisk president kan vise seg å være svært uheldig.

<B>PERSONA NON GRATA: George W. Bush prøver å vise styrke med å kaste ut 51 russiske diplomater.