Bushs etikksjef vil ha Trump avsatt: - Overhodet ikke frisk mentalt

Steiler fronter i USA etter at Donald Trump erklærte unntakstilstand.

REFS: Richard Painter (t.h.), tidligere etikksjef ved Det hvite hus, mener Donald Trump må avsettes, fordi han ikke er skikket til å lede landet. Foto: NTB scanpix
REFS: Richard Painter (t.h.), tidligere etikksjef ved Det hvite hus, mener Donald Trump må avsettes, fordi han ikke er skikket til å lede landet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden USAs president Donald Trump forrige fredag erklærte unntakstilstand i USA, for å få penger til grensemuren til Mexico, har det blåst friskt i amerikansk offentlighet.

Mandag ble Trump stevnet av 16 stater, og før den tid har også andre dratt Trumps erklæring inn for rettssystemet.

- Ekstrem narsissist

Bare noen timer etter at Trump erklærte unntakstilstand gikk nemlig organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics i Washington til søksmål. I ledelsen der sitter Richard Painter, som var etikksjef ved Det hvite hus under George W. Bush, fra 2005 til 2007.

Han sparer så definitivt ikke på kruttet når han skal vurdere Trump og hans avgjørelse om å erklære unntakstilstand, noe Painter mener var «åpenbart ulovlig».

- Presidenten er overhodet ikke frisk mentalt. Jeg tror han er en ekstrem narsissist Han har ikke fått det han ville, muren sin, og han har fått raserianfall. Han er ute av kontroll, og han vil ikke godta at Kongressen sier nei. Og han kommer til å gjøre dette, han kommer til å rive landet fra hverandre. Det er grunnlovsstridig, det er ulovlig, sier Painter i et TV-sendt intervju på MSNBC, ifølge The Independent.

Han er også bekymret for den påvirkningen Trumps presidentskap har på det Republikanske partiet.

- Han gjør enorm skade på partiet, som han deler i to på midten i denne saken, og vi må huske på at dette skjer fordi presidenten ikke er frisk, sier Painter.

Den tidligere etikksjefen mener man må ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for å fjerne en president som ikke er skikket til jobben.

Painter har kritisert Trump ved flere anledninger, og har i alle år omtalt seg selv som en sentrumspolitiker. Han har også kritisert republikanernes ferd mot høyre siden 1980, og under Senatsvalget i Minnesota i fjor høst, stilte han som demokrat.

Selv om Painter har beveget seg bort fra det republikanske partiet siden han tjenestegjorde under Bush, så finnes det også kritikere om fremdeles tilhører partiet.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et spørsmål fra CNNs reporter om tallene han presenterte fikk presidenten til å rase. Video: CNN Vis mer

Skeptiske republikanere

Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, har uttalt at flere moderate republikanske senatorer vil stemme mot presidentens erklæring. Flere av dem frykter at erklæringen vil skape en farlig presedens som framtidige presidenter kan utnytte.

Når McConnell snakker om å stemme mot så har han en resolusjon flere demokrater har sagt at de vil legge fram for Kongressen i bakhodet. I resolusjonen vil de be Kongressen oppheve unntakstilstanden. Skulle Kongressen vedta resolusjonen, kan de oppheve presidentens erklæring, men bare dersom Trump ikke nedlegger veto.

En av de republikanske senatorene som er svært skeptisk til unntakstilstanden, er Lisa Murkowski fra Alaska. Hun har ikke eksplisitt sagt at hun vil støtte resolusjonen, men hun har gitt uttrykk for bekymring.

- Jeg skal være veldig direkte. Jeg liker ikke dette. Jeg liker ikke dette. Dette fører oss i en retning, med denne presedensen, dersom det blir tillatt, som jeg tror vi kommer til å angre, sier Murkowski, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere søksmål

Amerikanske domstoler må også forholde seg til flere søksmål som følge av Trumps unntakstilstand. Det siste i rekken er søksmålet fra 16 stater, hvorav 15 av dem har demokratisk guvernør.

Ifølge søksmålet erklærte presidenten krisetilstand til tross for at det ikke eksisterer noen krise på grensa mellom USA og Mexico. De 16 statene hevder i søksmålet at Trump ved å ta penger Kongressen har bevilget til andre formål, bryter med maktfordelingsprinsippene som er definert i grunnloven.

Statene har anlagt sak mot Trump ved Northern District of California i San Francisco. Domstoler her har gjentatte ganger dømt i Trumps disfavør.

Trump er positiv

Ankedomstolen er U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit, som Trump har gått til frontalangrep på ved flere anledninger. Så også i etterkant av at søksmålet ble kjent.

«Som jeg spådde så har 16 stater, mesteparten av dem ledet av demokrater som er for åpne grenser og det radikale venstre, anlagt søksmål ved, selvfølgelig, 9th Circuit. California, staten som har kastet bort milliarder av dollar på lyntog, som det ikke er noe håp om at skal bli ferdig, ser ut til å lede søksmålet», skriver Trump på Twitter.

Toget han sikter til er et lyntogprosjekt. Det nye toget skulle etter planen gått fra Los Angeles til San Francisco, men ble skrinlagt forrige uke på grunn av forsinkelser og kostnadsoverskridelser, ifølge Fox News.

«Det mislykkede lyntogprosjektet i California, der kostnadsoverskridelsene setter ny verdensrekord, er hundre ganger dyrere enn muren vi så desperat trenger», skriver Trump.

Da presidenten onsdag møtte reportere utenfor Det hvite hus, lot han ikke til å være veldig bekymret for søksmålet fra de 16 statene.

- Jeg tror vi det kommer til å gå bra med søksmålet. Jeg tror vi kommer til å gjøre det veldig bra, selv i 9th Circuit, sier Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer