Bushs frierferd møter protester i Colombia

Molotovcoctailer og tåregass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter og politi barket sammen under en demonstrasjon mot USAs president George W. Bushs forestående besøk i Colombia.

Demonstrantene kastet molotovcocktailer på politiet, som svarte med tåregass. En av hovedgatene i Bogota ble stengt i flere timer i dag som følge av sammenstøtet.Bush kommer til Colombia søndag for å møte president Alvaro Uribe. 

Frierferd

Colombia er USAs nærmeste allierte i Latin-Amerika. Det er også det landet som får mest amerikansk bistand, i form av støtte til kampen mot kokainproduksjon.

Besøket blir karakterisert som en støttemarkering til landets konservative president Alvaro Uribe, som er i hardt vær fordi mange av hans politiske allierte er arrestert, anklaget for samarbeid med høyreorienterte militsgrupper. 

Den amerikanske presidentens planlagte besøk til Colombia er en del av Bushs frierferd i Latin-Amerika, som presidenten håper vil dempe venstrevinden på kontinentet.

Kjølig naboforhold

Bush, som er blitt kritisert for å ignorere Latin-Amerika, reiser i morgen på en seksdagers rundtur til Brasil, Uruguay, Colombia, Guatemala og Mexico.

OPPTØYER: USAs president George W. Bush legger i morgen ut på en seks dagers rundreise i Sør- og Mellom-Amerika. I Colombias Bogota ble nyheten møtt med protester. Foto: AP/ SCANPIX
OPPTØYER: USAs president George W. Bush legger i morgen ut på en seks dagers rundreise i Sør- og Mellom-Amerika. I Colombias Bogota ble nyheten møtt med protester. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Formålet med reisen er å varme opp USAs forhold til Latin-Amerika, et forhold som er blitt gradvis kjøligere siden Bush flyttet inn i Det hvite hus for seks år siden.

Handel, samarbeid om bioetanol, innvandring og narkotika er offisielt hovedpunktene på presidentens dagsorden. Men i et intervju med latinamerikanske storaviser langer Bush også ut mot Venezuelas president Hugo Chávez, som har gjort det til sin fremste kampoppgave å redusere USAs innflytelse i Latin-Amerika. Statsdrevet industri vil resultere i fattigdom, sier Bush, i en kommentar til Chavez\' nasjonaliseringsplaner. Bush uttrykker også håp om at kommunismen på Cuba ikke vil overleve Fidel Castro.

I motvind

Bush reiser i motvind. En fersk meningsmåling for BBC viser at et klart flertall i store latinamerikanske land har et negativt syn på USAs innflytelse, og Bush selv er svært lite populær.

Flere land har fått venstreorienterte, USA-kritiske regjeringer, selv om de fleste velger en mer diplomatisk tone enn Venezuelas Hugo Chavez. Bushs store plan om et frihandelsområde fra Alaska i nord til Argentina i sør er så godt som død.

Etanoldiplomati

Hovedsaken under Bushs besøk i nøkkellandet Brasil er samarbeid om bioetanol. Bush og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva vil ifølge Reuters legge fram et felles initiativ for å hjelpe Brasil til å eksportere sin etanolteknologi til andre land i regionen.

Brasil er et pionerland når det gjelder biodrivstoff. All bensin blandes med etanol laget av sukkerrør, og 80 prosent av landets nye biler kan gå på etanol.

I sin tale om rikets tilstand i januar lanserte Bush en plan for femdobling av bruken av bioetanol i USA. Det er tvil om amerikanske bønder klarer å produsere så mye mais som skal til for en så stor økning i etanolproduksjonen. Brasils etanol, basert på sukkerrør, er billigere, men høy toll reduserer muligheten for eksport til USA.

President Bush vil møte kraftig motstand fra USAs bønder dersom ham forsøker å kutte tollen. Det er derfor ikke ventet at initiativet fra Bush og Lula vil si noe om tollsatser.

I Mexico vil Bush diskutere innvandring og handel med landets nye president, konservative Felipe Calderon. Det er Bushs første besøk i Mexico siden Calderon overtok presidentmakten i fjor høst, etter et omstridt valg.

(NTB)