Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bushs kandidat til sikkerhetsminister trekker seg

New Yorks tidligere politisjef Bernard Kerik hadde barnepike uten oppholdstillatelse som arbeidet svart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediene er kommet med flere kritiske bemerkninger omkring Kerik, spesielt når gjelder noen av Keriks forretningsinteresser. Men det var ikke dette som fikk ham til å trekke seg, bare en uke etter at han ble presentert som kandidat av Bush. Den tidligere politisjefen opplyste at han ikke lenger vil være kandidat fordi han har fått opplysninger om at en hushjelp som tidligere arbeidet hos ham, muligens ikke hadde immigrasjonspapirene i orden.

Ikke betalt skatt

- Jeg har fått informasjon som gjør at jeg nå trekker i tvil immigrasjonsstatusen til en person som tidligere jobbet hos meg som barnepasser og hushjelp, sa Kerik, og la til at han også har fått vite at det ikke var blitt betalt skatt i forbindelse med ansettelsen. Opplysningene kom fram da han gjennomgikk papirer for å forberede seg til å møte Senatet, som skulle godkjent utnevnelsen.

Han beklaget at han ikke hadde funnet ut av saken tidligere.

Kerik skulle tatt over jobben etter Tom Ridge som sjef for det massive departementet for indre sikkerhet.

Men han trekker seg fordi han frykter at opplysningene om hushjelpen ville trekke oppmerksomhet bort fra den livsviktige innsatsen departementet for indre sikkerhet gjør.

Departementet ble opprettet som en følge av terrorangrepene 11. september 2001 og har ansvaret for å avverge nye terrorangrep på amerikansk jord.

Kerik var politisjef i New York under terrorangrepet 11. september 2001. Han har også hatt ansvaret for å lære opp irakisk politi etter at regimet til Saddam Hussein falt i 2003.

Forretningsaffærer

Keriks overraskende kunngjøring kom etter at amerikansk media har satt spørsmålstegn ved enkelte av den tidligere politisjefens forretningsaffærer. Spesielt gjelder det hans rolle som konsulent og styremedlem Taser International. Dette er et firma som lager såkalte elektrosjokkpistoler, og som blant annet har levert slike våpen til departementet han kunne blitt sjef for.

Det hvite hus må nå finne en annen sikkerhetsminister. Mulige kandidat er Bushs nåværende nasjonale sikkerhetsrådgiver, Frances Townsend, statssekretær Asa Hutchinson, og Massachusetts-guvernør Mitt Romney.

«Barnepike-problemer»

Kerik er ikke den første kandidaten til høyprofilerte stillinger som er blitt rammet av «barnepike-problemer», som Washington Post kaller det.

I 2001 trakk Bushs utvalgte kandidat til arbeidsminister, Linda Chavez, seg da det ble kjent at hun hadde ansatt en ulovlig innvandrer fra Guatemala som barnepike. Også Bill Clinton fikk lignende problemer. Hans kandidat til jobben som justisminister, Zoe Baird, ble avvist av Kongressen i 1993 da det ble kjent at hun hadde ansatt et peruansk ektepar, som oppholdt seg ulovlig i landet, og heller ikke hadde betalt arbeidsgiveravgift.

(NTB)

ULOVLIG: New Yorks tidligere politisjef Bernard Kerik hadde en barnepike i tjeneste som verken hadde lovlig opphold eller betalte skatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media