Bushs største ønske

USA håper å ta Osama bin Laden og Saddam Hussein samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne kaller den første bølgen av krysserraketter og presisjonsbomber mot Bagdad et angrep for å kappe hodet av de irakiske diktaturet. Det er foreløpig uklart om USA klarte å ta livet av Saddam eller andre ledere. TV-innslaget med Iraks diktator var trolig et opptak.

Men samtidig som eksplosjonene ga gjenlyd i den irakiske hovedstaden, gjennomførte USA en aksjon med tilsvarende mål flere hundre mil mot øst.

Nærmere 1000 amerikanske soldater stormet landsbyer i det sørøstre Afghanistan imorges på jakt etter ledere i terrornettverket al-Qaida.

Operasjonen er den største fra amerikansk side i Afghanistan på et år, opplyser offiserer.

Terrorist nr. 1

Aksjonene startet med flyangrep i grålysningen mot mål utenfor Kandahar, byen som Talibans åndelige hovedkvarter.

Helikoptre fraktet soldater fra den amerikanske hærens 82. flybårne divisjon til uveisomme områder der man tror at ledere i al-Qaida fortsatt kan holde seg skjult.

Øverst på amerikanernes ønskeliste: Osama bin Laden.

Nettet snører seg sammen om den suadiarabiske mangemillionæren, mener USAs etterretningstjenester. Flere sentrale al-Qaida-folk snakker nå i avhør. Det siste store kuppet var Khalid Shaikh Mohammed, nettverkets operasjonsleder. Han ble tatt i den pakistanske storbyen Rawalpindi 1. mars.

Mohammed skal ha gitt viktige opplysninger til CIA-folkene som avhører ham på USAs flybase i Baghram i Afghanistan. Flere andre al-Qaida-folk snakker også i avhør.

Opplysningene skal tyde på at bin Laden gjemmer seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Siste nokså sikre observasjon av ham var i Tora Bora-fjellene i desember 2001.

SAMME ULLA? Japansk kvinne demonstrerer mot Bush, bin Laden og Saddam.