Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Business- klassen

Ikke alle er på jakt etter barnehageplass. Noen er mer opptatt av en plass til kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SNART ER DET SKOLESTART, og dermed på tide å lete etter jobb for de mest karrierebevisste studentene. På Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, har de tatt konsekvensene av at arbeidsmarkedet er, nettopp, et marked. Der betaler revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers denne høsten 80 000 kroner for å være første bedrift som får presentere seg for studentmassen. På en skole der man dater etter skattelistene, er det kanskje en rimelig pris. For sine 80 000 får revisorene holde en tre kvarter lang powerpointpresentasjon. Så er det gratis pils og pizza.

SOM FERSKE siviløkonomstudenter synes vi alltid det var god underholdning å se på de ulike bedriftene som presenterte seg. McKinsey & Company hadde som regel det beste showet. Ukjent for de fleste, men med 6000 konsulenter på verdensbasis, har de enorm innflytelse på vårt moderne arbeids- og samfunnsliv. De har reorganisert Tony Blairs regjering, jobbet for brannvesenet i New York, og her hjemme har de hjulpet SAS å kvitte seg med ansatte, under kodenavnet «Turnaround 2005». Det gikk riktignok galt med ett av McKinseys yndlingsprosjekter, Enron, men stort sett er bedriftene glade for å betale fakturaene, som er skrevet med gaffeltruck.

ÅTTI AV TOPPSJEFENE på Fortunes liste over verdens 500 største selskaper skal være tidligere McKinsey-konsulenter, i likhet med Statoils konsernsjef Helge Lund. Som nyutdannet og uerfaren 25-åring får du altså sparke flyvertinner i 50-åra, eller be brannvesenet bruke mindre vann. Men så kommer den virkelige gullrota. Først svarte de på de vanlige spørsmålene. Kleskoden? Dress. «Men det kan gå greit med en trendy ullgenser», fikk vi vite. Hvilken dress da? «Kjøp en mørk. Og det kan være lurt å kjøpe flere bukser i samme farge. Jakka kan man bruke litt lenger før man trenger å rense den.» Nyttig. Arbeidstida? Eh, for å si det sånn: «Det er ikke mange steder man kan møte engasjerte kollegaer på jobb klokka fem om morgenen.»

ANDRE ELITESTUDIER snakker nå om å kvotere inn menn, men på NHH er det fortsatt langt igjen til halvparten av studentene er kvinner. Hadde de vært det ville neppe konsulentene tort å reklamere på samme måten. For ett av godene som skal lokke ungdommen til McKinsey & Company er en egen koneklubb, «McKinsey Spouses Club». Konsulentselskapets idé om et inkluderende arbeidsliv inkluderer også ektefeller, samboere og kjærester. De, og det dreier seg stort sett om kvinner, sysselsetter seg med kokkekurs, byvandringer og teaterturer. En gang sto gründerkurs på programmet, andre ganger får fruene servert en hyggelig middag. Bordplasseringen skal visstnok være bestemt etter hvem som er gift med hvem.

I MELLOMTIDA er mennene på jobb. Og kalkulatorene deres kan endre manges liv. Av og til regner de også på viktigere ting, som sin egen timelønn. En av de unge konsulentene kom fram til en tøff sannhet etter en runde i Excel. Timelønna hans var lavere enn kjærestens - og hun er førskolelærer. Da kommer det godt med at arbeidsgiveren lærer henne å lage trøstemat.