Business as usual

BAGDAD:- Flere sanksjoner? Flere bomber? Det gjør liten forskjell, sier billettselgeren. Livet sin skjeve gang i Bagdad. Trusselen fra luften skremmer ikke så mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet at de stiller inn hundrevis av raketter mot oss, men hvem bryr seg om det? Vi har ingen ting å miste denne gangen. Flere sanksjoner? Flere bomber? Det gjør liten forskjell, fastslår Mustafa Abdul-Latif, som selger kinobilletter.

Tusenvis av irakere samlet seg på loppemarkedet Bab Sherji fredag for å selge personlige eiendeler for å få penger til mat og livsnødvendige varer. Sykler, kjøkkenredskaper, bildeler, klokker, kameraer og klær skifter eiere.

Men etter at bombingen startet natt til torsdag, har det ikke vært noe rush etter mat og andre nødvendige varer, siden prisnivået har holdt seg stabilt.
Mange irakere frykter imidlertid at landets avtale med FN om olje mot mat, skal ryke. Denne avtalen har sikret befolkningen en månedlig matrasjon.

Tiggere

På gatene følges avmagrede barn av underernærte mødre som strekker ut sine hender i bønn om almisser.

Barbeinte unger stikker små hender inn i bilvinduene, mens de bønnfaller bilistene om å kjøpe deres sigaretter. Enkelte vasker lynraskt frontruten for småpenger.

- Flere raketter, flere bomber, flere sanksjoner. Tror du det vil endre vår situasjon? Jeg tror det ikke, sier kafeeier Hatim Hakam.

- Vi er dødsens lei, uansett hva som skjer. Ingenting kan bli verre enn det er, sier Abdul-Latif.

På den statlige radio- og fjernsynsstasjonen spilles patriotiske sanger som ble komponert og diktet under Iraks krig med Iran på 1980-tallet og Golfkrigen i 1991.

Helten Saddam

Og Iraks mest innflytelsesrike avis, Babil, trykket fredag på sin førsteside et bilde av president Saddam Hussein til hest med et svært sverd, som han bruker til å drepe en slange, som selvsagt symboliserer USA.

En oppfordring til irakerne om å stille som frivillige i Saddams Husseins hær ble også trykket i alle landets aviser.

Den offisielle linjen i Irak er at åtte år med FN-sanksjoner, innført etter at Irak invaderte Kuwait i 1990, er nok, og at irakerne nå trenger å få se «lys i tunnellen».