Lørenskog-saken:

- Business as usual

Ledelsen for etterforskningen er byttet ut, men fire år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, jobber politiet fremdeles i samme spor. - Framdriften er i tråd med forventningene, sier politiet.

FORTSATT SIKTET: I to og et halvt år har Tom Hagen vært siktet for drapet på sin kone. Politiet sier til Dagbladet at de fremdeles jobber med de samme prioriterte sporene i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB
FORTSATT SIKTET: I to og et halvt år har Tom Hagen vært siktet for drapet på sin kone. Politiet sier til Dagbladet at de fremdeles jobber med de samme prioriterte sporene i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

SKI (Dagbladet): - De mest sentrale sporene vi jobber med nå er kryptosporet sammen med åstedsundersøkelse, videoprosjektet og sprox-sporet.

For den som har fulgt Lørenskog-saken over tid, høres uttalelsen fra Lars Reinholdt-Østbye unektelig kjent ut.

Undersøkelsene i Sloraveien 4, hjemme hos milliardær Tom Hagen og hans savnede kone, har pågått siden første dag. Mer enn 6000 timer med overvåkningsvideoer, bompasseringer og andre opptak fra perioden omkring hun forsvant 31. oktober i 2018, er saumfart. Jakten på hvor gjerningspersonen(e) kjøpte et par sko av merket Sprox, som det ble funnet avtrykk av på åstedet, er fremdeles ikke ferdig.

Og spørsmålet om hvor Anne-Elisabeth Hagen er, og hva som skjedde med henne, står fremdeles ubesvart. Men politiinspektøren, som har vært med i saken siden 31. oktober i 2018, holder fast på en påstand: At tida jobber på lag med politiet.

- Kan vurderes annerledes nå

Teknologisk utvikling og økt kompetanse innen krypto-sporet gir håp om en oppklaring. Både internasjonale og nasjonale ressurser jobber med feltet. Likevel legger han ikke skjul på at utskiftingen av etterforskningsledelsen ikke har ført til radikale endringer i arbeidet som utføres.

- Vi konsentrerer oss om å fullføre prosjektene som var startet på, og ser om det er muligheter for nye blikk på disse. For etterforskningens del er det i stor grad business as usual, og etterforskningsskrittene jobbes med i prioritert rekkefølge, sier politiinspektøren til Dagbladet.

I august tok den nye etterforskningsledelsen fatt i saken, etter at den forrige ledelsen valgte å trekke seg. To måneder seinere gikk politiet ut og bekreftet at en ny person, en mann i 30-åra, var siktet. Totalt har fire menn nå status som siktet i tilknytning til saken.

BREVET: Politiet mener de vet at om Lørenskog-saken, unntatt to ting. Programleder: Marthe Gjønnes / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Ifølge Reinholdt-Østbye jobber etterforskningsledelsen fortsatt i tråd med det som tidligere har vært prioriterte oppgaver. Utskiftingen av ledelsen mener han også kan bidra til at saken blir sett på med nye øyne, og at man vil kunne se sammenhenger og elementer som ikke framsto som relevante eller prioriterte i starten.

- Det er fremdeles et stort engasjement hos politiet for å løse denne saken. Det vi vet i dag, gjør at observasjoner i initialfasen kan vurderes annerledes nå enn da, sier Reinholdt-Østbye, før han presiserer at også søk etter Anne-Elisabeth Hagen fremdeles er prioritert.

- Det ligger i etterforskningsskrittene at vi håper å finne Anne-Elisabeth Hagen, og at den informasjonen som ligger i saken gir oss en forklaring på hva som har skjedd med henne og til slutt svar på hvor hun er. Vi vurderer hele tida om det tilkommer relevant og troverdig informasjon som gjør det aktuelt å utføre nye søk. Det er lav terskel for å utføre nye søk, sier politiinspektøren.

INGEN SVAR: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Spår fortsatt lang etterforskning

Ifølge Øst politidistrikt har antall etterforskere på saken variert over tid, ut fra faser og gjøremål. Hvor mange som nå jobber med saken, kan de ikke gi et presist tall på.

At planene politiet har, fremdeles innebærer en lang og krevende etterforskning, bekreftes imidlertid av Reinholdt-Østbye.

- Saken er fremdeles den høyest prioriterte i vårt distrikt, og det understreker at vi jobber for fullt med saken. Vi har tro på at vi skal oppklare saken. Etterforskningsplanen beskriver et behov langt fram i tid knyttet til oppgaver og hva de vil tilføre saken, sier politiinspektøren.

At det utenfra kan oppfattes som at det er liten endring i saken, avvises fra Reinholdt-Østbye. Han holder fast på at det er god framdrift i saken, og den har holdt den nødvendige framdriften kontinuerlig.

- Det gjøres etterforskningsskritt som er relevante hele tida, og det er framdrift i tråd med forventninger og krav både fra statsadvokaten og internt i politiet, sier politiinspektøren.

- Uheldig

Den forrige etterforskningsledelsens avgang, kom som en stor overraskelse for flere av partene i Lørenskog-saken. Utskiftingen har også ført til blandende synspunkt hos de involverte.

Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, sier til Dagbladet at de fremdeles har full tiltro til at politiet nå forfølger de viktigste sporene i saken.

- Vi har merket oss at politiet fortsatt er optimistiske når det gjelder sannsynligheten for å løse saken, og vi håper de ansvarlige for ugjerningen blir pågrepet så snart som mulig, sier Holden.

PÅGREPET: Anne-Elisabeth Hagens ektemann, Tom Hagen (70) ble tirsdag 28. april pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog, bekrefter politimester i Øst politidistrikt. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Advokat Gard A. Lier representerer Anne-Elisabeth Hagen. Han er kritisk til følgene en utskifting kan medføre, men har i likhet med Holden tiltro til den nye ledelsen.

- Det er uheldig at det blir et skifte i etterforskningsledelsen med tanke på kontinuitet. Det vil ta tid for den nye ledelsen å sette seg inn i en så omfattende sak. Samtidig har jeg tiltro til den nye etterforskningsledelsen, og at de gjør så godt de kan innenfor de ressursene og rammene de får tildelt, sier advokat Lier.

Advokat Ståle Kihle, som representerer ekteparet Hagens barn, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer