Business bedre enn bistand

Bistandsminister Erik Solheim mener næringslivet - ikke bistand - vil bli Afrikas redning.

ØYNENE OPP FOR AFRIKA: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Trond Giske tok forrige uke med seg 60 forretningsmenn til tre afrikanske land. De mener business er redningen for Afrika, og at norsk næringsliv må få øynene opp for mulighetene i Afrika. Her er norges ambassadør til Angola Jon Vea, sammen med Solheim, Giske og to representanter fra Baia de Luanda, et selskapet som utvikler en strandprominade i Angolas hovedstad, Luanda. Foto: Håkon Eikesdal
ØYNENE OPP FOR AFRIKA: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Trond Giske tok forrige uke med seg 60 forretningsmenn til tre afrikanske land. De mener business er redningen for Afrika, og at norsk næringsliv må få øynene opp for mulighetene i Afrika. Her er norges ambassadør til Angola Jon Vea, sammen med Solheim, Giske og to representanter fra Baia de Luanda, et selskapet som utvikler en strandprominade i Angolas hovedstad, Luanda. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUANDA (Dagbladet): Næringsminister Trond Giske og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim slo hodene sammen, og klekket ut en idé for hvordan få afrikanske land på beina.

For første gang reiste ministerduoen sammen på tur til Afrika, og med på lasset var 60 norske forretningsfolk. For land trenger næring og handel for å utvikle seg. Til sjuende og sist er business bedre enn bistand mener ministerne:

Ta av «Afrikabrillene» - Man får ikke velstand uten næringsutvikling, men man får ikke næringsliv uten at fundamentet er på plass. Bistand er ikke bærekraftig, men kan legge til rette for privat investeringer, som vil gi langt større verdiskapning i et land, sier Erik Solheim til Dagbladet.

- Er dette nye toner for norsk bistandspolitikk?

- Dette har jeg gjentatt i over seks år som utviklingsminister. Men det tar litt tid å trenge igjennom den norske forvaltningen og inn i næringslivet. De må nå ta av seg «Afrika-brillene», sier Solheim.

- Gjør man ikke det mister man store muligheter, og man bidrar ikke til utvikling, supplerer Giske.

For Afrika er mer enn krig og nød.

Norsk næringsliv kan tjene store penger i et nytt marked i vekst. Sju av verdens ti raskest voksende økonomier er nettopp i Afrika.

Ifølge ministerne vinner alle parter på mer business: for til gjengjeld får afrikanske land handel, skatt, sysselsetting og kompetanseoverføring.

90 milliarder i skatt - Statoil i Angola har i løpet av ti år betalt 90 milliarder kroner i skatt til landet, mens Norge i alt til Afrika i samme periode har gitt mellom 40-50 milliarder kroner i bistand. Det viser med all mulig tydelighet at næringslivs satsning genererer større gevinster enn hva bistand noen gang kan gjøre, sier Giske.

- Bistand er rettet inn mot dem som trenger det mest, hvordan kan man sikre seg at skattepengene når de samme?

MER I SKATT FRA STATOIL ENN BISTAND FRA NORGE: Trond Giske peker på at Statoil i Angola har betalt mer i skatt til landet i løpet av ti år, enn hva Norge har gitt i bistandspenger til hele Afrika i samme periode. Han mener det viser at næringsliv generer større gevinster enn bistand. Her på strandprominaden i Angola. Foto: Håkon Eikesdal.
MER I SKATT FRA STATOIL ENN BISTAND FRA NORGE: Trond Giske peker på at Statoil i Angola har betalt mer i skatt til landet i løpet av ti år, enn hva Norge har gitt i bistandspenger til hele Afrika i samme periode. Han mener det viser at næringsliv generer større gevinster enn bistand. Her på strandprominaden i Angola. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

 - Ved å styrke demokratiet, det sivile samfunn, og viktige institusjoner som rettsapparatet.

Til tross for Statoils skattepenger har bare ni prosent av hovedstatens befolkning på fem millioner mennesker, innlagt vann. President i landet har sittet i 32 år med makten, han peker ut ministere fra egen vennekrets, og opposisjonen er svak.

- Hvordan kan du stole på at skattepenger fra Statoil kommer fattige til gode?

 - Angola er spesielt, det er bare ti år siden borgerkrigen. Man må akseptere at utvikling tar tid. Men det er ingen unnskyldninger for å ikke bidra slik at ting går rett vei. Det er ikke skadelig for Angola at Statoil tjener penger i landet, når Angola får 90 milliarder i skattepenger - det må være vinn-vinn. Men det er viktig for oss at norske selskap stiller strenge krav til menneskerettigheter og nulltoleranse på korrupsjon, og at de tar med seg norske verdier inn i bedriftskulturen, sier Giske.

Måtte glemme bistandspenger Flere organisasjoner og bedrifter Dagbladet har snakket med, er positive til de nye taktene fra ministerduoen. En av disse er Eivind Fjeldstad fra nyoppstarta Norway-Africa Business Association.

Da han jobbet i Zanzibar fikk han beskjed fra lokalbefolkningen om å glemme å komme tilbake med bistandspenger - det var handel de ville ha.

Han mener norske selskap må utfordres:

- Afrikanske land ber om handelspartnere. Man må kvitte seg med storebror-lillebror-holdningen overfor Afrika, og kvitte seg med forestillingen om at næringslivet bare utnytter kontinentet. Man kan tjene penger her, men de positive ringvirkningene er sysselsetting og arbeid, som er langt bedre enn å gi bistand. Om fem år er jeg overbevist at vi vil se mange norske selskap i Afrika, sier Fjellstad.

- Skille mellom god og dårlig business Axel Nærstad i Utviklingsfondet sier han er enig i at næringsliv kan få land ut av fattigdom, men mener nøkkelen er å bygge opp et nasjonalt fungerende næringsliv. Han advarer mot å tro at all business er god business:  

- En kniv kan skjære brød, men den kan også drepe. Kniven kan være god, og den kan være dårlig - det kommer an på hvordan du bruker kniven - det samme gjelder business. Norge må skille mellom god business og dårlig business.  

Han mener Norge bør samarbeide med bondeorganisasjoner og bygge småskalaindustri, for å hjelpe land å bygge opp et nasjonalt næringsliv.  

VIL HA HANDEL: Eivind Fjeldstad, leder for Norwegian-African Business Association, sier at afrikanske land selv ber om mer handel og mindre bistand. Her i samtale med Ghanas handelsminister Hanna Tetteh. Foto: Håkon Eikesdal
VIL HA HANDEL: Eivind Fjeldstad, leder for Norwegian-African Business Association, sier at afrikanske land selv ber om mer handel og mindre bistand. Her i samtale med Ghanas handelsminister Hanna Tetteh. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Det er utmerket at norsk næringsliv vil investere i Afrika, men man se på hva investeringene faktisk er. Åpner du for norsk næringsliv uten å stille krav, så er det betenkelig, sier Nærstad.    

- Solheim har begynt å snakke Frp-politikk Frps tollpolitiske talsmann, Jørund Rytman, sier han er glad for at Solheim har begynt å snakke Frp-politikk.

 - Det er bra at Solheim i seks år har fått reist rundt i verden og sett at handel virker, dette er noe vi har sagt i alle år. For ti år siden ble vi latterliggjort av Venstresiden da vi ba om frihandel og tollfrihet for alle u-land, da var beskjeden at det kun er bistand som hjelper. Så jeg er glad for de nye signalene fra Solheim, men jeg vil også minne om at man ikke bare må prate men også vise til resultater, sier Rytman. 

Handel kan ikke bare gå fra Norge og ned til det afrikanske kontinent - det må gå begge veier, mener Rytman, og peker på at Norge er på jumpoplass hva gjelder handel med u-land.

Han viser til resultatet fra den amerikanske tenketanken Centre for Global Development (CGD), som  i sin siste utgave av «Commitment to Development Index», slakter norsk handelspolitikk.  

- Hvis det er handel som gjelder burde vi ha ligget høyt på denne lista. Vi bør lempe på subsidiene til landbruket og fjerne tollbarrierene. Oljefondet bør også investere mer i Afrika - se på Kina, de gjør det med stor suksess - og der Kina investerer reduseres fattigdommen og landene får fart på økonomien.

FRP-POLITIKK:  Jørund Rytman er Stortingsrepresentant for Frp, og sier han er glad for utspillet fra Solheim - dette er hva Frp har snakket om i 10 år, mener han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRP-POLITIKK: Jørund Rytman er Stortingsrepresentant for Frp, og sier han er glad for utspillet fra Solheim - dette er hva Frp har snakket om i 10 år, mener han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer