Buss full av skoleelever kapret

Gisseltakere bevæpnet med maskinpistol og granater forlanger boliger og skolegang for 145 barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En buss full av skoleelever og lærere har blitt kapret av bevæpnede menn i Filippinenes hovedstad Manila.

- Gisseltakerne viste en lapp gjennom vinduet, hvor det sto at de holder 32 elever og to lærere som gisler inne i bussen, og at de er  bevæpnet med granater, en UZI- maskinpistol og en .45-kaliber pistol, sier politimannen Mark Andal til nyhetsbyrået AP.


Forlanger boliger og skolegang

Kaprerne sier at de forlanger boliger og skolegang for 145 barn i Tondo-distriktet i slummen i Manila. Det hersker en kaotisk situasjon rundt kapringen, men det har blitt bekreftet at hovedmannen bak kapringen er eieren av dagsenteret barna går på, Jun Ducat.

En av kaprerne har vært i kontakt med den lokale radiostasjonen DZMM via en mobiltelefon, og uttalte, ifølge AP, at årsaken til at han kapret bussen var at han var glad i barna.

- Vi er på ekskursjon. Jeg inviterte barna på ekskursjon. Jeg har fortalt politiet at det ikke kommer til å være meg som skyter først dersom det kommer til blodsutgytelser. Jeg har medfølelse for disse barna, uttalte kapreren til radiostasjonen via en mobiltelefon.

Appellerte på radio

Flere av mødrene til barna om bord i bussen ba for tryggheten til sine barn på radiostasjonen. Ducat skal ha forsikret om at det eneste han ønsket var å sikre barnas framtid.

Politiet tror det er to mann som er involvert i kapringen, men det har ifølge AP kommet opplysninger om at Jun Ducat for 20 år siden var involvert i en gisselaksjon hvor han to prester til fange. Dengang skal han ha brukt falske granater.

BER OM BOLIGER OG UTDANNING: «Vi holder 32 barn og to lærere som gisler. Vi er bevæpnet med granater, Uzi, .45-kaliber. Vi ber om boliger og utdanning for 145 barn Musmos dagsenter», står det på denne lappen i frontruta på bussen. Foto: DENNIS SABANGAN /EPA
BER OM BOLIGER OG UTDANNING: «Vi holder 32 barn og to lærere som gisler. Vi er bevæpnet med granater, Uzi, .45-kaliber. Vi ber om boliger og utdanning for 145 barn Musmos dagsenter», står det på denne lappen i frontruta på bussen. Foto: DENNIS SABANGAN /EPA Vis mer

Omringet bussen

Kaprerne har dratt for gardinene, slik at det er vanskelig å få oversikt over hva som foregår inne i bussen. Situasjonen beskrives som svært anspent. Politiet har omringet kjøretøyet like ved rådhuset i Manila.

-Det pågår akkurat nå forhandlinger, vi håper vi kan få dem til å overgi seg uten at noen blir skadet, uttaler politimester Reynaldo Varilla til en lokal radiostasjon.

Bussen med skolebarna står parkert utenfor rådhuset i Manila. Senatoren og filmstjernen Ramon Revilla, som selv kjenner en av gisseltakerne, gikk i morgentimene onsdag inn i bussen i et forsøk på å overtale dem til å gi opp. Ifølge Revilla var de bevæpnet med en maskinpistol og håndgranater.

Et av skolebarna ble senere løslatt fordi han var syk og hadde feber, melder filippinsk fjernsyn.

Dagbladet.no følger saken.

Buss full av skoleelever kapret
GISLER: En av kaprerne har uttalt at han bare ønsker at barna skal få en skikkelig utdanning og en bedre framtid.
ANSPENT SITUASJON: Politiet har omringet bussen.