- TERROR: Israelsk politi fastslår at eksplosjonen på bussen i Tel Aviv er en terroraksjon. Foto: ISRAELSK TV
- TERROR: Israelsk politi fastslår at eksplosjonen på bussen i Tel Aviv er en terroraksjon. Foto: ISRAELSK TVVis mer

Buss har eksplodert i Tel Aviv

Israelsk politi fastslår at det dreier seg om terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En buss har eksplodert i Israels nest største by Tel Aviv. Det melder den konservative avisa Jerusalem Post, som har opplysningene fra Magen David Adom (Den røde davidsstjerne, det israelske motstykket til Røde Kors, red.anm.).

- En bombe har eksplodert i Tel Aviv sentrum. Det dreier seg om et terrorangrep. De fleste rammede har pådratt seg mindre skader, opplyser statsminister Benjamin Netanyahus talsmann Ofir Gendelman.

Feiring i Gaza Ifølge Jerusalem Post er 21 personer skadd, hvorav 2 har moderate eller alvorlige skader; den liberale avisa Haaretz opplyser at antallet skadde er «minst 21».

I Gaza feiret palestinere nyheten om eksplosjoner med geværild. Hamas hyller angrepet, uten å ta på seg ansvaret.

- Hamas velsigner angrepet i Tel Aviv og ser det som et naturlig svar på de israelske massakrene i Gaza, sier den palestinske organisasjonens talsmann Sami Abu Suhri.

Israels minister for offentlig sikkerhet Yitzhak Aharonovich oppfordrer folk til å fortsette med sine daglige gjøremål, men være oppmerksomme på omgivelsene.

- La fra seg eksplosiver  Åstedet ligger på hjørnet av Shaul Hamelech-gata og Henrietta Szold-gata, i sentrum av byen. Politiet opplyser at dette ikke er en selvmordsbombing, og gjennomsøker området på jakt etter flere eksplosiver.

Ifølge Haaretz så flere øyenvitner en person legge fra seg eksplosiver og løpe fra stedet umiddelbart før bussen ble sprengt. Politiet jakter nå på vedkommende med store styrker.

Ca. en halvtime etter eksplosjonen melder politiet at de har pågrepet en person mistenkt for å være involvert i terroraksjonen. De har imidlertid opplysninger om ytterligere en terrorist, og ifølge TV-kanalen Al-Arabiya er minst én av de mistenkte kvinne.

Kort tid etter pågripelsen ble den mistenkte løslatt, melder Haaretz.

BOMBERAMMET: Den israelske passasjerbussen er totalskadd etter bombeeksplosjonen i sentrum av Tel Aviv. Foto: NIR ELIAS / REUTERS / NTB SCANPIX
BOMBERAMMET: Den israelske passasjerbussen er totalskadd etter bombeeksplosjonen i sentrum av Tel Aviv. Foto: NIR ELIAS / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Det er nå dag åtte av den siste israelske offensiven mot Gazastripa - «Pillar of Defence». På tross av at våpenhvile mellom Israel og den palestinske organisjasjonen Hamas var varslet i går kveld, fortsatte IDF (det israelske forsvaret) å bombardere den palestinske enklaven i natt. Samtidig ble nye raketter skutt mot Israel fra Gaza.

Intenst diplomati I løpet av denne siste offensiven er 136 palestinere og 5 israelere drept. Iherdige diplomatiske framstøt for å få slutt på konflikten pågår; USAs utenriksminister Hillary Clinton hadde i går samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, og reiser i dag videre til Vestbredden og Egypts hovdstad Kairo.

Det internasjonale samfunnet frykter at «Pillar of Defence» skal eskalere til et nivå sammenliknbart med Gaza-krigen i 2008, da opptil 1400 mennesker døde i løpet av tre uker.

Det er Hamas' rakettutskytninger fra Gaza som er utgangspunktet for det israelske framstøtet. Rakettrampene er ifølge Israel ofte plassert midt i boligområder i den tett befolkede byen, og en rekke sivile er blitt rammet av angrepene. De palestinske rakettene på sin side har rammet byer rett over den israelske sida av grensa, men noen er også sendt mot mer fjerntliggende mål som Tel Aviv, foreløpig uten særlig presisjon.

Terroraksjoner i Tel Aviv forekommer relativt sjelden; i 2006 ble elleve personer drept under et bombeangrep mot et smørbrødutsalg ved byens sentrale busstasjon.

Dagbladet følger saken.

SKADD: En kvinne hjelpes av helsepersonell fra Den røde davidsstjerne (Magen David Adom) etter dagens busseksplosjon. Foto: ODED BALILTY / AP / NTB SCANPIX
SKADD: En kvinne hjelpes av helsepersonell fra Den røde davidsstjerne (Magen David Adom) etter dagens busseksplosjon. Foto: ODED BALILTY / AP / NTB SCANPIX Vis mer