Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Buss med 30 personer veltet på Hardangervidda

- Flere er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 18.15-tida i kveld fikk Hovedredningssentralen i Sør-Norge melding om at en buss med 30 passasjerer hadde veltet utenfor en skråning ved Halne fjellstove, vest for Haugastøl.

Bussen fraktet 26 ungdommer og deres reiseledere fra Granvin ungdomsskole i Hardanger. Ifølge NRK Østafjells hadde de vært i Oslo og protestert mot en kraftlinje som etter planen skal bygges i Hardanger.

Bussdramaet viste seg etterhvert å omfatte flere skader, men skadeomfanget var lenge ukjent. Både luftambulanse og et Sea King-helikopter ble sendt til ulykkesstedet.

Anders Vaksdal driver Halne fjellstove, den eneste bebyggelsen i umiddelbar nærhet til ulykkesstedet.

- Jeg er på vei dit nå og har med meg nøkler til fjellstua slik at den brukes i arbeidet med de skadde, sa Vaksdal til Dagbladet rundt klokka 19.10.

Han opplyser at været i området er «brukbart».

- Småskader
- Vi fikk en melding om at det var 30 personer i bussen. Det er meldt om endel småskader, og to litt mer alvorlige skader, sier operasjonsleder Rustad til Dagbladet i 19.30-tida.

Like før klokka 20.30 kunne Rustad fortelle at tilstanden til den ene skadde hadde blitt oppdatert til kritisk eller alvorlig skadet, mens tre andre er lettere skadet. Resten blir betegnet som ikke skadet.

- Den som er betegnet som kritisk eller alvorlig skadet ble fraktet med luftambulanse, sier operasjonslederen. Han har ikke kontroll over hvilket sykehus den skadde ble fraktet til.

De som blir betegnet som ikke skadet er fraktet til helsestasjonen på Geilo.

Rustad sier det ikke foreligger noen opplysninger om foranledningen til ulykken, men vet at det er svært glatt på stedet.

- Skummelt
- Det var veldig skummelt, sier Gwyenn Esther Foshaugen (17). Hun var en av ungdommene som var involvert i ulykken. 17-åringen går andreåret på videregående skole og er med i Granvin ungdomsråd.

- Det var ingen som ble alvorlig skader, etter det jeg har hørt hvertfall, sier Foshaugen til Dagbladet.

Hun forteller det var veldig glatt på stedet, og at veien ikke var strødd.

- Bussjåføren reddet oss og var veldig flink, sier hun.

- Rystet
Med på osloturen var ungdommer fra åttende klasse på ungdomsskolen og oppover. Den eldste av ungdommene skal ha vært 19 år, ifølge Foshaugen.

Hun var da Dagbladet snakket med henne hos legevakten fordi hun pådro seg en skade i kneet.

Moren til den 17 år gamle jenta, som ikke vil ha navnet sitt i avisa, forteller at hun ble rystet da hun ble varslet om ulykken.

- Det har vært vanskelig. Det er jo det når man ikke er til stede, sier moren, som har vanskelig for å finne ord.

Innsatsen til politiet på stedet er over. Operasjonsleder Rustad forteller at de nå jobber med å kartlegge navnene på passasjerene opp mot passasjerlisten.

- Vi har videre kontakt med Hordaland som har opprettet et krisesenter i Granvin. Pårørende kan kontakte Granvin ungdomsskole for mer informasjon, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media