Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Buss med 35 personer kjørte rett inn i jordras - sto bom fast

Mange titalls veier på Vestlandet og Trøndelag er sperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stryn kjørte en buss med 35 personer om bord rett inn i et jordras sent fredag kveld.

Bussen fra selskapet Nettbuss var på vei østover på riksvei 15, som går over Strynefjellet, da den braste inn i raset mellom Hjelle og Oppstryn. Ingen av de 35 personene om bord ble skadd, men bussen ble stående bom fast mellom to ras.

- Fem av dem tok seg over raset på østsiden, mens de 30 som var igjen, ble evakuert til privatboliger. Planen er nå at Røde Kors skal hente de som ønsker det, og frakte dem med båt og videre til Stryn, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Veien er stengt og blir ikke åpnet igjen før tidligst lørdag.

- Bussen var sperret mellom to ras, og mens den sto der, kom det nye ras. Dermed kan ikke veien åpnes, sier operasjonslederen.

- Bli hjemme Hun beskriver situasjonen på veiene i fylket som så alvorlig at folk oppfordres til å holde seg hjemme.

- Det har vært store nedbørsmengder med jord- og steinras, og mange veier er stengt. De som ikke har noe helt spesielt de skal gjøre, oppfordres til å holde seg hjemme, sier hun.

Også på fylkesvei 724 mot Myrkdalen ved Yrineset ble en bil sperret inne mellom to jordras like etter midnatt. Fire personer ble evakuert, og alle kom seg i sikkerhet. Her har strømmen gått i hele området, og veien blir ikke åpnet igjen før tidligst lørdag.

40 evakuert Også på Sunnmøre skapte vannmengdene store problemer for folk, men ikke bare bilister. Et eldre ektepar ble reddet ut av huset sitt i Årsetdalen på Vartdal i Ørsta kommune etter at jordmasser, vann og stein braste inn gjennom inngangspartiet deres.

- Jordraset har gått inn i inngangspartiet og har fylt opp kjelleren med jord og vann, sier operasjonsleder Johan Arnt Overøye i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Han forteller i 3-tiden at det trolig hadde gått tre ras i Årsetdalen natt til lørdag, og totalt 40 personer ble evakuert. De aller fleste skaffet seg husly hos bekjente eller familie.

- Sju personer vil være natten over på Vartal skole inntil det blir dagslys, forteller han.

Vannmasser På hele Vestlandet har det regnet tett og langt mer enn normalt det siste døgnet. I Bergen var situasjonen tilnærmet normal natt til lørdag, etter at det tidligere fredag ble meldt om over 50 millimeter nedbør i løpet av noen få timer.

Og vannmengdene gjorde store skader. Kjellere ble fylt opp av vann, veier ble oversvømt, og også Fløybanen ble en periode stengt på grunn av vannmassene på den nederste stasjonen.

I Sogn og Fjordane ble strekningen Lotetunnelen- Lote ferjekai E39 stengt på grunn av oversvømmelse. Ferjestrekninger både i Trøndelag og i Nordland ble allerede fredag innstilt på grunn av uværet.

Også lenger nord, i Møre og Romsdal, måtte Fannefjordtunnelen mellom Sølsnes og Molde stenges på grunn av oversvømmelse.

Ekstremvær Også oppover langs hele kysten gjennom Trøndelag, Nordland og helt opp til Troms og Finnmark melder Statens veivesen om stengte veier på grunn av værforholdene. På fylkesvei 720 i Sør- og Nord-Trøndelag ble det meldt om jordras flere steder gjennom natten.

E6 over Saltfjellet i Nordland, Kvænangsfjellet i Troms og Sennalandet i Finnmark måtte i løpet av natten stenges på grunn av uvær.

Det verste er imidlertid ikke over. Meteorologisk institutt har varslet et voldsomt uvær som når Trøndelag og Helgeland lørdag kveld. Ekstremværet har fått navnet Hilde, og det er antatt at det vil ha vindkast på opp mot 45 meter i sekunder når det kommer inn over land.

(NTB)