Buss og hjullaster i sjøen

En buss og en hjullaster er tatt av ras og gått i sjøen ved Urda i Troms fylke. Ulykken skjedde ved 14-tiden i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alt om raset

Fem personer er funnet omkommet, mens to er funnet i live. Flere mennesker er fortsatt savnet. De to overlevende er bragt til Regionsykehuset i Tromsø (RiTø). Situasjonen skal være kritisk for en av dem.

Leger ved Regionsykehuset kjemper for å holde liv i den ene overlevende som er sterkt nedkjølt. Den andre har det etter forholdene bra.

Uklart passasjertall

Letemannskapene vet ikke hvor mange personer de leter etter. Det har foreløpig ikke vært mulig å finne ut hvor mange som var ombord i bussen da raset feide den ut i fjorden.

- I bussen befant det seg åtte til ti passasjerer, sier Arvid Isaksen ved Troms politidistrikt til Dagbladet i ettermiddag.

Men ledelsen i Troms Innland Rutebiler (TIRB) anslår passasjertallet til 2-3 i tillegg til sjåføren.

Bussen lokalisert

Bussen er nå lokalisert på 19 meters dyp. Bussen var en rutebuss fra TIRB-Rutene, som var på vei fra Lyngseidet til Svensby. Den sto og ventet på at hjullasteren skulle gjennomsøke området etter det første raset, da det andre raset feide både bussen og hjullasteren på sjøen.

Sjåføren av hjullasteren er en av de som er funnet i live.

I tillegg ble to personbiler tatt av raset, men de ble ikke ført ut i sjøen. Det skal ikke ha vært folk i personbilene. Det er ingen boliger i selve rasområdet, men strømmen har gått i boliger i nærheten.

Det er fortsatt fare for ras i området.

To ras

Det skal ha gått to ras på stedet, som ligger på riksvei 91 seks kilometer fra Lyngseidet.

Rasområdet skal være opp mot en kilometer bredt, og to til tre meter dypt. Strekningen regnes som rasfarlig, og det er bygget en beskyttelsesvoll på rasstedet.
- Raset er velkjent i rassammenheng, sier Truls Fyhn.

Vanskelig redningsarbeid

- Området hvor raset gikk ligger litt vanskelig til. Derfor tok det litt tid før det tradisjonelle redningsapparatet kom til stedet, sa politimester Truls Fyhn på en pressekonferanse i ettermiddag.

To fiskebåter kom raskt til ulykkesstedet. Mannskap fra det lokale lensmannskontoret og brannetaten, to helikoptre og dykkere deltar i letingen etter savnete og omkomne. Seks dykkere jobber i kveld ved rasstedet.

Det er rolig sjø, men kraftig snøvær og mørkt i området.

Katastrofeberedskap

Ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) er det satt i gang full katastrofeberedskap. Et stort antall medisinsk personell er hentet inn til å ta i mot eventuelle skadede personer etter rasulykken.

- Vi er i full gang med og organisere arbeidet med å ta i mot pasienter. Jeg har ikke tid til å gi mer informasjon, sier overlege Mats Gilbert på akuttmottaket ved RiTø.

Prest forbereder katastrofehjelp

Prest Sigvald Mikkelsen var ute og kjørte da raset gikk. Han var nær ved å bli tatt av raset, men så ikke selv hva som skjedde med bussen og hjullasteren. Han forbereder nå hjelpen til de impliserte.

- Vi er i startfasen av katastrofen. Nå må vi legge opp en plan for omsorgen, men det er litt uoversiktlig akkurat nå, sier Mikkelsen til NRK i ettermiddag.

Det er opprettet to støttetelefoner for pårørende.

  • 77 62 62 51
  • 77 62 62 52


Rasfarlig område

Det er ikke første gang området er utsatt for rasfare. For nøyaktig tre år siden var det så stor rasfare at langs Troms-fjordene og i de trange dalene at folk rømte for livet. I Manndalen og på Lyngseidet sørget privatpersoner på eget initiativ å komme seg i sikkerhet. Alle som følte seg truet ble rådet til å evakuere. I 1987 omkom to gutter, 13 og 14 år gamle, i et snøskred i Nord-Lenangen i Lyngen i Troms. De to skulle ake i en jellskråning da raset gikk.

Dagbladet :på nettet følger saken videre.