Buss-skur er laget av regnskogtømmer

- Vi mener det er helt skandaløst, sier Solveig Firing Lunde i Regnskogfondet.

<strong> SITTER PÅ REGNSKOGEN:</strong> Benkene i 700 busskur i Rogaland er laget av brasiliansk ipé. Foto: Erling Hægeland.
SITTER PÅ REGNSKOGEN: Benkene i 700 busskur i Rogaland er laget av brasiliansk ipé. Foto: Erling Hægeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet.no): Reklamefirmaet JCDecaux har satt opp 700 busskur i Rogaland fylke med benker i regnskogstømmeret ipé. Regnskogsfondet raser.

- Vi mener det er helt skandaløst, sier Solveig Firing Lunde i Regnskogfondet til Dagbladet.no.

Léskurene er for øvrig i metall og kompositt og dekorert med innglasset reklame. Det var i fjor at busskurene ble satt opp, i en avtale mellom reklame-selskapet og Statens vegvesen verd flere titalls millioner.

- Tømmerhogst er en viktig årsak til regnskogsrasering og bruk av tropisk tømmer bidrar til avskoging. Når regnskogen blir ødelagt, skapes enorme mengder klimagassutslipp, unikt naturmangfold går tapt og millioner av mennesker som er avhengige av skogen mister sitt livsgrunnlag, sier Solveig Firing Lunde.

- Tar selvkritikk
Det franske selskapet JCDecaux leverer reklamefinansierte busskur og andre utemøbler over hele verden, og har en egen miljøpolitikk. Firing Lunde synes det er hårreisende at de ikke har klart å hindre denne miljøblemmen.

JCDecaux tar selvkritikk på at de ikke har klart å fremskaffe miljøsertifikat på regnskogtømmeret som er brukt.

Administrerende direktør Øyvind Markussen i JCDecaux Norge sier at de har fått fatt i sertifikatet til underleverandøren av det tropiske tømmeret, men det sier ikke noe om selve trevirket.

- Mer dokumentasjon enn det er vanskelig å skaffe, da norsk miljøinformasjonslov ikke gjelder utenlandske foretak, sier Markussen.

Han mener likevel at de selv kunne ha sjekket bedre i forkant.

- Vi tar selvkritikk på at vi ikke sjekket at selve leveransen var sertifisert, sier Markussen, og forsikrer at det vil bli gjort i fremtiden.

Han er overbevist om at JCDecaux bruker tropisk tømmer i utemøbler i andre land også, men vil ikke spekulere i om det er miljøsertifisert eller ikke.

- Finnes ikke gode sertifiseringer
Noen, som Verdens villmarksfond (WWF), mener at noe regnskogtømmer kan miljøsertifiseres. WWF har selv vært med på å utforme standarden FSC, som sertifiserer produkter som skal være laget av plantasjetrær. Men helt vanntett er sertifiseringen ikke. Ifølge Regnskogfondet finnes det ingen sertifiseringsordninger som kan garantere at tropisk tømmer er hogget på miljøvennlig og lovlig vis. Regnskogfondet mener derfor at man bør unngå alt tømmer fra regnskogsland.

Regjeringen har lagt seg på samme linje, og har valgt å si nei til bruk av tropisk tømmer i handlingsplanen for miljø- og samfunnsansvar i offentlige innkjøp.

- Vi vet dessverre at det foregår ulovlig hogst som blir sertifisert. De eksisterende reglene er ikke gode nok, sa statssekretær Henriette Westhrin i Miljøverndepartementet til Dagbladet i 2007.

Regjeringen har siden da jobbet med et importforbud, men dette er fortsatt under utredning, får Dagbladet.no opplyst hos Miljøverndepartementet.

Regnskogfondet mener at samtlige norske kommuner, fylker og foretak bør gjøre som staten og si nei til tropisk tømmer som sådan. Ifølge Solveig Firing Lunde er trenden i de bransjene som tradisjonelt har brukt mye tropisk tømmer, som båtprodusentene, at tropisk tømmer velges bort.

Regnskogtømmeret ipé

• Tresorten som er brukt kalles ipé eller lapacho.
• Den vokser i Sør-Amerika og flere varianter av arten står på rødlista.
• Latinsk navn er
Tabebuia spp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer