Buss-streik!

Vær forberedt på endeløse bilkøer og kaos i rushtrafikken. Fra i dag står alle busser i Oslo, Akershus, Trondheim og Sør-Trøndelag. 3000 bussjåfører er tatt ut første dag, men streiken trappes opp. 6. juni kan 13.000 sjåfører over hele landet være i streik. - Dette kommer til å bli langvarig. Om nødvendig fire til fem uker, sier forbundsleder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen grunn til å tvile på alvoret. Norsk Transportarbeiderforbund (LO) og Norsk Rutebilarbeiderforbund (YS) har for første gang gått sammen og har nesten hundre prosent organisasjonsprosent. Tidligere er de blitt spilt ut mot hverandre. Streikebidraget er 350 kroner skattefritt per dag, og skiller seg ikke stort fra sjåførenes lave lønnsnivå. LO-Leder Yngve Hågensen var i samtale med Østvold flere ganger i går kveld før konflikten var et faktum.

- Stå på, sa Yngve, forteller Per Østvold til Dagbladet.

I dag står følgende busselskaper i Oslo/Akershus:

Sporveisbussene, Bærumsbuss, Nedre Romerike Busstrafikk, Trøgstad, Oslobuss (gamle Oslo og Follo) Schøyens Bilcentraler.

I Trondheim og Sør-Trøndelag:

Trondheim Trafikkselskap. Fosen Trafikklag, Gauldal Billag i Røros. Hemne Orkladal Billag, Kyrkseterøra, Klæburuten, Mørelinjen, Sunndalsøra, Hølonda Auto, Korsvegan.

Dessuten har disse ekspressrutene og turbilselskapene satt sine busser i garasjen:

VestTelemark Bilruter i Seljord. Jotunheimen og Valdresruten Bilseskap og Tur Fagernes.

Ny streik i morgen?

I morgen kan ytterligere 2000 sjåfører være tatt ut i streik. I natt klokka 2400 utløper meklingsfristen for organiserte sjåfører i NSB biltrafikk.

- Det er nødt til å bli streik der også. Ellers må de få et bedre tilbud enn vi fikk, sier Østvold.

Går det som Østvold tror stanser også NSB Biltrafikk i Trondheim,unntatt godstrafikken, NSB Biltrafikk Lillestrøm, Engeseth Busslinjer i Hønefoss og Valdresbussen fra i morgen.

Nei til ni kroner timen

Østvold sa tvert nei til vårens desidert høyeste tilbud; 9 kroner timen for de lavest lønte busssjåførene, som tilsvarer en årlig lønnsøkning på 16.000 til 18.000 kroner. Minstekravet var 10 kroner. Det var et ultimatum. da dette ikke ble innfridd fra Transportbedriftenes Landsforening var streiken et faktum.

Trikker går

Transport på skinner vil fortsatt gå. NSBs lokaltrafikk i byområdene går som normalt. Trikker og T-bane i Oslo likeså. I Tronhdeim har fagforbundene latt være å ta ut medlemmer i Gråkallbanen, som sliter med svært dårlig økonomi, ut i streik.

Trapper opp 17. mai

Kaoset kan bli komplett søndag 17. mai, når barn og ungdom i hopetall skal fraktes til 17. maitog. Det er ennå ikke avgjort om det vil bli gitt dispensasjoner. Østvold tilbyr å la sine medlemmer kjøre på en betingelse: At busselskapene gjør det gratis. Da kjører også sjåførene gratis. Christian Aubert ville ikke ta utfordringen på strak arm og lover å komme tilbake til dette spørsmålet i løpet av dagen i dag.

Uansett blir fire transportselskaper tatt ut i streik fra og med 17, mai. Det gjelder Nor-Cargo Bil. Waagan Transport, Jørgensen Transport og Fosaas Termotransport.

Hvis det ikke er kommet innrømmelser fra arbeidsgiverne vil bussjåførene i Hordaland blir tatt ut i streik fra 18. ami. Den 23. mai stopper bussene i Østfold. Den 27. mai i rogaland og Looten, den 30. mai i Hedmark og Oppland.

øFra 6. juni lammes all busstrafikk over hele landet, pluss 40 større og mindre godsselskaper.

Det eneste fylket som ikke vil bli rammet direkte er Finnmark. Det skyldes at Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap er organisert i Kommunens Sentralforbund. Fem mindre kommunale rutebilselskaper er også unntatt fra streikevarselet.