Buss tatt av ras i Eidfjord

BERGEN: En mann og en kvinne er funnet omkommet og tre personer er hentet opp etter at en buss ble tatt av ras og feid på fjorden ved Eidfjord i Hordaland lørdag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var fem personer i bussen. To av disse er funnet omkommet, mens en mann, en kvinne og en gutt er brakt levende opp fra sjøen. Kvinnen er alvorlig skadd, sier vaktsjef Rasmus Eikemo ved Hordaland politidistrikt til NTB.

Lensmann Arnljot Veka i Ullensvang og Eidfjord var en av de første som kom til ulykkesstedet. Han ser en brakke nede ved sjøen som er knust til pinneved, og folk i ferd med å redde busspassasjerer på land.

- Jeg så Aslak Myrvang på vei inn mot land med en gutt på ryggen. Myrvang gjorde en skikkelig helteinnsats, sier lensmann Veka til NTB.

Lokale dykkere

Veka og andre på stedet fikk tak i lokale dykkere som raskt satte i gang overflatesøk. Og fra Bergen og Stavanger rekvirerte de to helikoptere med dykkere som hadde utstyr til å gå ned.

Helikopteret fra Bergen kom først fram. Dykker Erik Angemann fra Brannvesenet i Bergen er den første som går ned, om lag en time etter bussen ble feid på sjøen.

Angemann tar seg ned til bussen som ligger skrått, omtrent 25 meter fra land. Alle rutene er knust. Øverste del av bussen ligger 7 meter under vann, bakre del på 15 meters dyp.

Angemann finner en kvinne som sitter fastklemt i bussetet. Han får løsnet henne og brakt henne opp. Overfor NTB anslår han den omkomne kvinnen til å være først i tjueårene.

Kvinnen ble fløyet med luftambulanse til Haukeland sykehus i Bergen med til dels alvorlige skader.

Lufttrykket

Det var like før klokka 10 lørdag at en buss fra Geilo Turbusser AS ble tatt av et ras på riksvei 13 og havnet i Eidfjorden ved Kyskreo, vel 1 kilometer fra Eidfjord i retning Brimnes. Bussen var på vei fra Bergen til Geilo.

- Bussen ble feid på sjøen av lufttrykket fra raset, sier Kjell-Arne Vestli til NTB. Han er drosjesjåfør i Eidfjord, og var raskt på plass på ulykkesstedet. Vestli var blant annet med på å flytte unna biler på den stengte veien.

- Det pleier ofte å gå ras på denne veistrekningen, men sjelden på dette stedet. Et par hundre meter bortenfor er det imidlertid satt opp et overbygg i betong som skal skjerme veien mot ras, og der går det ofte ras, sier Vestli.

Luftambulanse

- En kvinne og en mann er brakt med luftambulanse til Haukeland sykehus i Bergen med til dels alvorlige skader. Den ni år gamle gutten ble behandlet av lege på Eidfjord. Han er kommet fra ulykken med ubetydelige skader, sier vaktsjef Rasmus Eikemo ved Hordaland politidistrikt.

Haukeland sykehus opplyser til NTB at en av de skadde, en 21 år gammel kvinne, var nær drukning og at hun har knusningsskader. Tilstanden hennes er alvorlig, men stabil, og hun er flyttet til intensivavdelingen.

Politiet ønsker ikke å gi flere opplysninger om kjønn og alder på de skadde og omkomne.

Skibuss

Geilo Turbusser kjører rute fra Bergen til Geilo hver hver fredag, lørdag og søndag klokka 07 fra 18. januar til 15. april.

Bussen har rutetid i Eidfjord klokka 09.50 og ankomst på Geilo klokka 11.20. Turene arrangeres i samarbeid med Geilo Skiheiser.

Ifølge nettsidene til Geilo Turbusser koster turene 490 kroner, som også inkluderer dagskort i Geilo Skiheiser.

Vidda stengt

Riksvei 7 over Hardangervidda ble lørdag formiddag midlertidig stengt som en følge av ulykken i Eidfjord. Også riksvei 7 mellom Eidfjord og Brimnes er stengt på grunn av raset.

  • Politiet fikk melding om ulykken klokka 10.02.

    (NTB)

BUSS TATT: To mennesker omkom da et snøras feide bussen på sjøen ved Eidfjord i Hordaland i dag.