Bussbillettene økte med 30 øre over natta

Da startet de heftigste protestene i Brasil på 20 år. 200.000 mennesker i gatene - kongressen beleiret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrasjonene startet for to uker siden da myndighetene i Brasils største by Sao Paulo økte prisen for enkeltbilletter på bussen fra 8,30 til 8,60 kroner (fra 3 til 3,20 real).

Siden har bussopprøret vokst til de mest omfattende folkeprotestene i VM- og OL-arrangørlandet Brasil på 20 år.

For det er myndighetenes ressursbruk på fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2018 som har overtatt fokus fra billettprisene på bussen.

Beleirer kongressen I natt stormet over 200 demonstranter forbi sikkerhetsstyrkene utenfor kongressbygningen i hovedstaden Brasilia og tok seg opp på taket, og beleirer fortsatt bygningen i morgentimene norsk tid.

 BELEIRET KONGRESSEN:  Over 200 demonstranter tok seg forbi sikkerhetsstyrkene og opp på taket til nasjonalkongressen i hovedstaden Brasilia i natt. FOTO: Ueslei Marcelino, Reuters/NTB Scanpix.
BELEIRET KONGRESSEN: Over 200 demonstranter tok seg forbi sikkerhetsstyrkene og opp på taket til nasjonalkongressen i hovedstaden Brasilia i natt. FOTO: Ueslei Marcelino, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Og siden det uoffisielle prøve-VM i fotball - Confederation Cup - startet før helgen, har demonstranter forsøkt å storme flere av neste års VM-baner.

Mens president Dilma Rousseff ifølge BBC foreløpig har nøyd seg med uttalelser som at «det er naturlig for ungdommen å demonstrere»,
varsler nå landets sporstminister Aldo Rebelo adskillig skarpere lut i dagen som kommer.

I går gjorde han det klart at myndighetene ikke kommer til å tolerere at Confederation Cup eller fotball-VM neste år blir forstyrret.

200 000 Ifølge BBC hadde demonstrasjonene spredt seg til 11 byer, og minst 200 000 mennesker ropte slagord i gatene mot korrupsjon, politikernes favorisering av sine egne interesser og ressursbruken på de prestisjetunge VM- og OL-arrangementene.

 GUMMIKULER:  Sikkerhetsstyrker skyter med gummikuler lørdag for å spre demonstranter som foran nasjonalstadion i Brasilia foran åpningskampen Brasil - Japan i Condereration Cup. Foto: Marcello Casal, Agencia Brasil/AP/NTB Scanpix.
GUMMIKULER: Sikkerhetsstyrker skyter med gummikuler lørdag for å spre demonstranter som foran nasjonalstadion i Brasilia foran åpningskampen Brasil - Japan i Condereration Cup. Foto: Marcello Casal, Agencia Brasil/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Bare i Sao Paulo var 65 000 menensker samlet på et møtepunkt i sentrum i går før de spredte seg i tre retninger.

Det er ikke meldt om omkomne i massedemonstrasjonene.

Skutt av rasende bilist I byen Maceio ble en student skutt i ansiktet av en rasende bilfører som som ikke kom seg fram i trafikken på grunn av demonstrasjonstog.

Utenfor legendariske Maracana stadion i Rio de Janeiro brukte politiet gummikuler og tåregass i helgen for å hindre demonstranter i å blokkerere en fotballkamp. 

 TÅREGASS:  Politiet bruker tåregass for å spre demonstranter foran kampen Brasil - Japan. Foto: Marcello Casal, Agencia Brasil/AP/NTB Scanpix.
TÅREGASS: Politiet bruker tåregass for å spre demonstranter foran kampen Brasil - Japan. Foto: Marcello Casal, Agencia Brasil/AP/NTB Scanpix. Vis mer
MASKER:  Demonstranter i flere byer i Brasil bærer masker som blir symbolisert med folkeopprør flere steder i verden. Her er det studenter i hovedstaden Brasilia i går som roper slagord mot korrupsjon og politikernes favorisering av seg selv. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix.
MASKER: Demonstranter i flere byer i Brasil bærer masker som blir symbolisert med folkeopprør flere steder i verden. Her er det studenter i hovedstaden Brasilia i går som roper slagord mot korrupsjon og politikernes favorisering av seg selv. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix. Vis mer