Bussbombe i hjertet av Israel

Israelske soldater arresterte torsdag slektninger av en 26 år gammel palestiner som antas å ha stått bak den siste bussbomben i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 mennesker, blant dem den antatte bombemannen selv, Nael Abu Hlayel, ble drept da bomben gikk av på en buss i morgentrafikken i det jødiske Vest-Jerusalem. Nesten alle de drepte var kvinner og barn, og tilstanden var kritisk for sju av de nærmere 50 som ble såret.

Israelske soldater dro senere på dagen til landsbyen Dura utenfor Hebron, der den antatte bombemannen kom fra. Slektningene hans sier at de ikke visste at han var medlem av noen palestinsk gruppe og forteller at han flyttet til Betlehem for fem måneder siden.

Lover hevn

Statsminister Ariel Sharon lovte en rask reaksjon for å stoppe det han kalte bølgen av terroraksjoner. Etter et møte med forsvarsminister Shaul Mofaz sa han at «adekvate ordre» var blitt gitt til hæren.

Den palestinske presidenten Yasser Arafat fordømte «drap på uskyldige mennesker, være seg sivile israelere eller palestinere».

Den militære fløyen av den palestinske Hamas-bevegelsen tok torsdag ettermiddag på seg ansvaret for aksjonen, som er den første i Jerusalem på fire måneder. En representant for Hamas i Gaza, Abdul Aziz Rantissi, sa at angrepene på sivile vil fortsette.

- Det er ingen grunn til å stanse dem. De fleste palestinere støtter slike angrep, uttalte han.

Senere tok også den mindre bevegelsen Islamsk hellig krig på seg ansvaret. Både Hamas og Islamsk hellig krig identifiserte selv Nael Abu Hilayel som gjerningsmannen.

Venter hevn

I påvente av en ventet hevnaksjon evakuerte palestinske politifolk sine stillinger i Betlehem etter bombeattentatet.

Få timer før selvmordsaksjonen kjørte flere israelske militærjeeper og en stridsvogn inn i byen. Hæren arresterte seks palestinske menn, men ville ikke gi detaljer om operasjonen.

Utenriksminister Jan Petersen (H) fordømmer på det kraftigste selvmordsaksjonen i Jerusalem.

- Bak denne avskyelige aksjonen står grupper som gjør sitt ytterste for å undergrave muligheten for å finne en fredelig løsning. De ansvarlige for slike handlinger må bli stilt til ansvar, sier utenriksministeren.

Kraftig bombe

Israelsk politi opplyste at den palestinske gjerningsmannen gikk på bussen litt etter kl. 07 lokal tid, og noen minutter senere kom den kraftige eksplosjonen.

Rundt halvparten av passasjerene var tenåringer på vei til skolen, og eksplosjonen var så kraftig at kroppsdeler og blod ble kastet mot en husvegg 30 meter unna. Politiet dekket til en kropp som var slynget halvveis ut av et bussvindu. Flere av ofrene var forbipasserende.

Politiske følger

Selvmordsaksjonen ventes å få politiske følger. En ny fredsplan for palestinerne og israelerne, det såkalte veikartet for fred, forberedt av FN, USA, Russland og EU, skal diskuteres neste måned. Israel har bedt USA vente med å offentliggjøre planen til etter valget i januar neste år.

- Selvmordsaksjonene utelukker enhver diskusjon om fred, det er rett og slett ikke fornuftig, sa en talsmann for det israelske utenriksdepartementet torsdag.

Men et av øyenvitnene til torsdagens eksplosjon, 42 år gamle Meir Ohayon, la ansvaret på Sharons egen regjering.

- Jeg er forbannet på den israelske regjeringen som ikke klarer å beskytte sine borgere. Jeg skal stemme på det partiet som støtter atskillelse (to stater) og dialog, sa Ohayon.

På NATO-møtet i Praha ble aksjonen fordømt av president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair, som sa de var rystet av ugjerningen.

(NTB-AFP)

RYDDER OPP: Israelske myndigheter har allerede lovet hevn etter bombeattentatet.