- KJENNER MEG IKKE IGJEN: Bente Dalåker er regionsjef ved Årdal mottakssenter. Hun har aldri støttet et forslag om at asylsøkerne skal nektes om bord i Valdresekspressen etter bussdrapene mandag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Foto: Anita Arntzen
- KJENNER MEG IKKE IGJEN: Bente Dalåker er regionsjef ved Årdal mottakssenter. Hun har aldri støttet et forslag om at asylsøkerne skal nektes om bord i Valdresekspressen etter bussdrapene mandag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Foto: Anita ArntzenVis mer

Busselskap nekter asylsøkere om bord i Valdresekspressen: - Hva i all verden? Det er helt absurd, sier mottakssjefen

Hero-sjefen kjenner seg ikke igjen i «rystende forbud».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL (Dagbladet): I kveld skriver Bergens tidende at sju asylsøkere som skulle ta Valdresekspressen morgenen etter bussdrapene, ble nektet å reise med bussen til Oslo.

Regionssjefen i Hero, som driver asylmottaket i Årdal, er selv sitert i saken - men er sjokkert over at asylsøkerne nå nektes om bord helt fram til neste uke, slik daglig leder i Nettbuss Sogn Billag har opplyst lokalavisa.

- Hva i all verden? Det er helt absurd, dette må jeg få lov til å undersøke, sier Dalåker når Dagbladet ringer.

Ifølge BA, som siterer Dalåker, var det «av hensynet til asylsøkerne selv som gjorde at de ikke fikk ta bussen til Oslo tirsdag». Per Steinar Sviggum i busselskapet sier det ikke handler om at passasjerer skal unngå å møte på asylsøkere på rutebussen.

- «Ble enige med Hero» - Det er ikke snakk om at asylsøkerne ikke er ønsket på bussen. Men vi ble enige med Hero om å roe det litt ned, av hensyn til sjåførene. Slik at de skulle få litt avstand til hendelsen, sier Sviggum.

Dalåker leser artikkelen med Dagbladet på telefonen. Hun er rystet over det hun leser.

- Det stemmer ikke at vi er blitt enige om dette. Det går ikke an å innføre slike «forbud». Jeg kjenner meg absolutt ikke igjen det jeg leser, sier hun.

- Jeg kan fortelle at fakta er at vi besluttet at vi skulle rekke å fortelle asylsøkerne som skulle med bussen morgenen etter drapene, om hva som hadde skjedd. Det var rett og slett slik at de skulle være informert om hva som hadde skjedd, før de ble satt på bussen. Derfor dro ikke de med bussen den dagen.

- Helt feil, helt absurd Asylsøkerne i Årdal har siden drapene mandag opplevd økende hets i bygda. Ifølge flere innbyggere trues asylsøkerne på åpen gate.

 - Jeg har hørt om folk som kjører tett inntil asylsøkerne med bilen sin - de nærmest sneier dem - og roper «kom deg for helvete ut av landet vårt». Det er så leit, sier en av årdølingene Dagbladet har snakket med.

Dalåker i Hero forstår at buss-nekten også kan virke som hets mot asylsøkerne.

- Når de nå nektes adgang fram til neste uke, så kan det virke som om det er for å skjerme passasjerene - ikke asylsøkerne?

- Ja, og det blir helt feil. Jeg skjønner at det kan tolkes slik, og det er virkelig helt feil. Dette er helt absurd, gjentar hun.

Dagbladet snakket i dag med eritreeren Kibreab Kidane Habtegregis, som er blant de 150 asylsøkerne som kom til bygda i august. Han mener den drapssiktede ene og alene må ta skylden for det han gjorde.

- Det han gjorde, gjorde han helt selv. Vi andre har ikke noe med det å gjøre, sier Kidane om den trippeldrapssiktede mannen.

Skal ta det opp Dalåker opplyser at hun skal kontakte sine kolleger i Hero Norge AS, som driver asylmottaket. Hun vil granske det hele.

I alt 150 asylsøkere bor i Årdal i Sogn og Fjordane. De kom til bygda etter at Hero åpnet mottaket i august, til tross for store diskusjoner.

Tre personer ble drept i busstragedien mandag. Årdal kommune mistet blant andre 19 år gamle Margaret Molland Sanden, som hadde vært hjemme på helgebesøk i Årdalstangen, da hun skulle tilbake til studier i Oslo.

- Hun var den modigste og mest fantastiske jenta jeg noen sinne har kjent, har Kaja Øy, ei god venninne av Margaret, fortalt til Dagbladet.

En 30 år gammel sørsudansk mann sitter nå varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon, siktet for trippeldrap. Mannen møtte ikke opp til fengslingsmøtet, av helsemessige årsaker. Han er innlagt ved psykiatrisk avdeling i Sandviken i Bergen.