Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bussen skulle til sykehuset for de skadde fra i går

En ny terroraksjon rystet i morgentimene idag den russiske byen Volgograd. Minst ti mennesker ble drept på en buss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ved det som enten var en skjebnens ironi, eller terrorens onde hensikt, var ulykkesbussen idag på vei til sykehuset, der de skadde fra gårsdages ulykke ligger. Minst tre av dem kjemper for livet. Det betyr at noen av de drepte idag kan være slektninger eller venner av dem som kjemper for livet etter gårsdagens terroraksjon.

Denne gangen var det en buss ved et marked som ble rammet. Eksplosjonen skjedde klokka 8. 30 lokal tid, og talsmann for Russlands undersøkelseskommisjon, Vladimir Markin, sier at de betrakter dette som en terroraksjon, ifølge telegrambyrået RIA novosti.

I terrorens tegn Det betyr at millionbyen Volgograd er utsatt for en bølge av terror bare fem uker før Vinter-OL åpner i Sotsjij i februar. Russland står i terrorens tegn og terroren er rettet mot president Vladimir Putin, som har knyttet enormt med prestisje til vinter-OL, og gjort det til sin baby.

Russiske medier melder at Putin i morgentimene i dag møtte sjefen for FSB, Russlands hemmelige politi, om terrorbølgen.

I går, søndag, var det et terrorangrep mot jernbanestasjonen i Volgograd der minst 17 mennesker ble drept. Terrorangrepene mot transportsektoren skjer idet millioner av russere reiser til venner og familie for å feire nyttår.

Bussen som ble rammet i dag tidlig er fullstendig utbrent og forvridd, og vindusruter på lang avstand fra bussen er ødelagt. Etterforskere er ved åstedet for å finne ut mer om terrorangrepet.

Det ble først meldt at bussbomba mandag morgen ikke ble utløst av en eller to selvmordsbombere, slik søndagens terrorskajon ble, men av en fjernutløser, ifølge antiterrormyndighetene.  I løpet av formiddagen ble det imidlertid klart at det var en selvmordsbomber på bussen likevel, skriver Itar Tass.

Nyhetsbyrået melder videre at selvmordsbomberen var en mann, og viser til etterforskingskilder.

Russiske medier melder i morgentimene idag at mange har sluttet å bruke offentlig transport i Volgograd, og i stedet går til jobben.

Dagens terrorangrep er det tredie i Volgograd på to måneder. 13. oktober ble også en buss angrepet av en kvinnelig selvmordsbomber, og minst sju ble drept.

Sammensatt bilde Volgograd har blitt et senter for terror, og russisk politi jobber ut fra den teorien at det er en sterk terrorcelle i byen, som ligger bare 65 mil fra Sotsji, og anda kortere fra arnestedet for russisk terror, de tre republikkene i russisk Nord-Kaukasus, Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan.

Ingen har imidlertid tatt på seg ansvaret for verken dagens eller gårsdagens terror i Volgograd.

NY TERRORAKSJON: Enda en terroraksjon rystet idag tidlig den russiske byen Volgograd. REUTERS / Sergei Karpov Scanpix
NY TERRORAKSJON: Enda en terroraksjon rystet idag tidlig den russiske byen Volgograd. REUTERS / Sergei Karpov Scanpix Vis mer

Det er uklart hva som skjedde i forbindelse med gårsdagens bombe på jernbanestasjonen i Volgograd. Først ble det meldt at en kvinne som ble identifisert som Oksana Aslanova, utførte terroraksjonen. Hun skal ha kjent kvinnen som utførte terroraksjonen i oktober, og har vært etterlyst av politiet siden juni 2012.

Men seinere på dagen i går helte politiet mot at det var en mann som sto bak ugjerningen. Det var blant annet basert på at det ble funnet en manns finger i utløsermekanismen på en håndgranat.

Politiet er åpen for at de to kan ha operert sammen.