- Bussene trenger alarm

Bussjåfør Harry Flateng (48) er dypt sjokkert over drapet på Valdresekspressens sjåfør og mener bussene må bli utstyrt med alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harry Flateng kjører Ålesundsekspressen. Da Dagbladet snakket med ham på Bussterminalen i Oslo i går kveld, hadde han hørt om det blodige gisseldramaet som kostet en 39 år gammel busssjåfør livet.

- Alle bussene burde ha et alarmsystem, for eksempel en GPS, slik at det kan varsles med en gang noe slikt skjer, sier han.

Sjokkerte kolleger

Kort etter måtte Flateng legge ut på veien igjen, dyster til sinns: - Ingen tvil om at dette er en tankevekker, sier han, før han kjører ut fra plattformen.

Flere av bussjåførene på terminalen i Oslo var tydelig rystet etter det grufulle drapet.

- Det er helt for ille, og får deg til å tenke på at noe liknende kan skje i din buss, sier Tor-Arild Idemstrædet (30) som kjører Gudbrandsdalsekspressen. Selv har han aldri opplevd noe skummelt, men hører stadig om sjåfører som blir utsatt for vold eller trusler.

Frykter for ran

- I forrige uke hørte jeg om en bussjåfør som ble slått ned av en privatbilist på motorveien. Og her på terminalen blir sjåfører stadig utsatt for ran, sier Idemstrædet. Han mener det bare skulle vært mulig å betale med kort, slik at sjåførene ikke trengte å oppbevare så mye penger.

- Det er alltid en risiko, sier 30-åringen som har hørt om ett tidligere gisseldrama i Sverige.

En tredje bussjåfør Dagbladet snakket med på terminalen i Oslo i går kveld, mener det er lite sjåførene kan gjøre for å gardere seg mot slike hendelser.

- Det begynner jaggu å bli rått. Hva skal du gjøre? Det kommer jo som lyn fra klar himmel. Denne forferdelige episoden ligger i bakhodet når jeg skal ut å kjøre igjen nå, sier sjåføren som ønsker å være anonym.

SJOKKERT: Bussjåfør Harry Flateng (48) kjører Ålesundsekspressen. Han mener det grusomme drapet bør føre til at bussene blir utstyrt med alarmsystem.