Bussgisler i Makedonia løslatt

Fem makedonere som ble holdt som gisler av albanske ekstremister, ble lørdag morgen løslatt. Stemningen var i går kveld svært spent, etter at tungt bevæpnet politi sperret av et område hvor gislene ble holdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Makedonia er gislene i god behold. De ble satt fri etter at tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker hadde beleiret landsbyen der de etniske albanske ekstremistene holdt gislene fanget.

Talsmannen nevnte ikke om kidnapperne ble arrestert eller om det fortsatt pågår forhandlinger.

Til sammen åtte personer ble bortført fra en buss og to biler på veien mellom Tetovo og Gostivar torsdag kveld. Tre av gislene er siden blitt løslatt.

Spent

Politiet opplyste at to albanere ble drept i skuddvekslinger med sikkerhetsstyrker fredag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Makedonske myndigheter advarte om at politiet vil gripe inn, dersom ikke gislene ble løslatt. Til sammen åtte personer ble bortført fra en buss og to biler på veien mellom Tetovo og Gostivar torsdag kveld. Tre av gislene er siden blitt løslatt, mens de siste fem ble holdt fanget i landsbyen Zerovjane.

Kidnapperne krever at en gruppe etniske albanere arrestert for drapet på to makedonske politimenn tidligere denne uka, blir løslatt. De skal ha truet med å drepe gislene dersom de ikke får kravet oppfylt.

Forhandler

En mann som hevdet å representere gisseltakerne sa til en radiostasjon at de er tidligere geriljasoldater fra den nå oppløste Nasjonale frigjøringshær (UCK).

Innenriksminister Ljube Boskovski sa fredag kveld at myndighetene forhandler med gisseltakerne.

Fredag ble det satt opp veisperringer med pansrede kjøretøy rundt Tetovo, og hovedveien til hovedstaden Skopje ble også sperret.

- Utnytter spenninger

Presidenten for Helsingforskomiteen i Makedonia, Mirjana Najcevska, som er på besøk i Oslo, sier situasjonen er alvorlig. Hun mener regjeringspartiene utnytter etniske spenninger før valget på nasjonalforsamling 15. september.

- Alt tyder på at regjeringspartiene ønsker å bruke situasjonen til å utsette valget, som meningsmålingene viser at andre, mer moderate partier vil vinne, sier Najcevska til NTB.

Hun mener at mobiliseringen av politistyrkene, som er svært nasjonalistiske og aggressive, vil oppleves som en provokasjon i området, og kan føre til ny konflikt.

Spesielt synes hun det er trist fordi området rundt den etnisk delte byen Gostivar klarte å holde seg utenfor den forrige væpnede konflikten.

- Upassende

Vestlige diplomater mener de kraftige sikkerhetstiltakene er upassende.

- Man må roe ned kidnapperne og snakke dem ut av det, sier en diplomat til nyhetsbyrået Reuters. Han sier det er tegn på organiserte forsøk på å destabilisere situasjonen i forkant av valgene.

- Utfallet av dagens krise kan bli helt avgjørende, sa han.

NATOs generalsekretær, George Robertson, ba fredag om gislene blir løslatt, samtidig som han ba myndighetene vise tilbakeholdenhet.

(NTB/DPA)

<B>FEM BORTFØRT: Ukjente gjerningsmenn stoppet en buss og kidnappet fem personer ved byen Tetovo i kveld. EU-overbåkere er her ved stedet.