KNUST: Familien er i sorg etter at den franske bussjåføren Philippe Monguillot ble overfalt av passasjerer på bussen han kjørte 5. juli. Her er kona Veronique Monguillot og døtrene (f.v.) Melanie, Marie og Manon på en minnemarsj for ektemannen tidligere denne uka. Foto: AP
KNUST: Familien er i sorg etter at den franske bussjåføren Philippe Monguillot ble overfalt av passasjerer på bussen han kjørte 5. juli. Her er kona Veronique Monguillot og døtrene (f.v.) Melanie, Marie og Manon på en minnemarsj for ektemannen tidligere denne uka. Foto: AP Vis mer

Bussjåfør døde. Familien knust

Bussjåføren Philippe Monguillot (59) døde etter å ha blitt angrepet. Hendelsen ryster Frankrike. - Barbarisk, sier kona.

Publisert

Den franske bussjåføren Philippe Monguillot (59) ble brutalt angrepet av passasjerer 5. juli da han ba dem om å bruke obligatoriske munnbind på bussen han kjørte.

Bussjåføren ble fraktet til sykehus, hvor han seinere ble erklært hjernedød. Fredag bekreftet familien at Monguillot hadde dødd som følge av skadene han ble påført. Familien hadde i samråd med legene besluttet å avslutte behandlingen.

- Vi bestemte oss for å la han dra, sa Monguillots yngste datter, Marie Monguillot (18), til AFP.

HELT TOMT: Frankrike opplever svært mange døde av coronaviruset. I Paris er gatene helt folketomme. Video: AP. 7. mars 2020 Vis mer

Monguillot etterlot seg kone og døtrene Melanie, Marie og Manon.

Familien i sorg

Angrepet har siden rystet store deler av Frankrike de siste dagene, og lørdag møtte landets innenriksminister, Gérald Darmanin, bussjåførens enke, Veronique Monguillot.

Monguillot skal ha fortalt ministeren at familien var «knust» etter det voldelige angrepet på den nå avdøde ektemannen, ifølge Euronews.

- Vi må slå en neve i bordet så dette aldri skjer igjen, sa hun.

- Dette er barbarisk og ikke normalt. Vi må stoppe denne massakren.

Innenriksministeren mener angrepet er motbydelig.

- Bussjåføren gjorde bare jobben sin, sa Darmanin.

- Han forlot hjemmet sitt om morgenen og kom aldri tilbake. Han etterlater en enke og tre jenter. Det er en motbydelig handling.

Sparket og slått

Angrepet skal ha funnet sted i den franske byen Bayonne søndag kveld forrige uke på 810-bussen til Biarritz. Monguillot skal ha kontrollert billettene til en av de to mennene og bedt alle om å bruke munnbind, noe som er obligatorisk for alle som reiser kollektivt i landet.

Ifølge påtalemyndigheten skal Monguillot ha blitt dyttet av bussen av to passasjerer. Bussjåføren skal deretter ha blitt sparket og slått i hodet, skriver Euronews.

To menn i tidlig 20-åra er nå siktet for drapsforsøk, men påtalemyndigheten har varslet at siktelsene trolig vil bli oppjustert som følge av Monguillots død, skriver NTB.

I tillegg ble to personer siktet for å ha unnlatt å hjelpe en person i fare, og en annen ble siktet for å ha forsøkt skjule en mistenkt.

Ifølge Euronews skal det nå være fire personer som fortsatt er siktet.

- Avskyelig

Frankrikes statsminister Jean Castex rykket ut på Twitter fredag kveld og hyllet Monguillot.

- Republikken anerkjenner han som en eksemplarisk borger, og vi kommer ikke til å glemme ham. Loven vil straffe gjerningsmennene for denne avskyelige, kriminelle gjerningen, skriver han.

- Denne grufulle og feige handlingen må ikke gå ustraffet.

Bussjåfører i Bayonne skal ha krevd bedre sikkerhet, og nektet å gå på jobb etter hendelsen, noe som skal ha ført til kaos i kollektivtrafikken, ifølge NTB.

Arbeidsgiveren til Monguillot, transportselskapet Keolis, har imidlertid tatt grep i kjølvannet av angrepet. Selskapet har nå satt inn sikkerhetsvakter på noen av bussene i området, melder CNN.

Bussjåfør angrepet i Sverige

I Sverige ble en mann i 20-åra lørdag mistenkt for vold mot en bussjåfør i Öregrund nord for Stockholm. Da sjåføren ba mannen om å gå inn bakdøra på bussen, skal mannen ha gått til angrep og slått bussjåføren gjentatte ganger i hodet, ifølge politiet. Mannen ble overmannet av passasjerer og seinere pågrepet av politiet, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer