NY RUNDE: Ankesaken til Eirik Jensen startet i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY RUNDE: Ankesaken til Eirik Jensen startet i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen:

Bussjåfør og Natteravn-profil valgt som ordfører i Jensen-juryen

Juryen er klar: Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, skjøt ut en pensjonert økonomikonsulent på 60 år og en pilot på 31 år. Spesialenheten skjøt ut en 62 år gammel mann som tidligere gikk på befalsskolen med Jensen.

Ankesaken mot Eirik Jensen er i gang i Borgarting lagmannsrett, som av praktiske hensyn gjennomføres i Oslo Tinghus. Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til import av 13,9 tonn hasj fra 2004 til november 2013.

Han har hele tiden nektet straffsskyld.

Før retten i dag får svar på om han fastholder dette, måtte juryen i Lagmannsretten reduseres til totalt 12 medlemmer, der to er vara.

Dette betyr at det er ti ikke-jurister som etter fem måneder i retten skal avgjøre Eirik Jensens skyld.

Tre menn

Vanligvis skal det trekkes ut 18 personer, men Borgarting lagmannsrett hadde bare fått 15 personer til å møte opp på rettssdagen. Det betyr i praksis at Eirik Jensens forsvarere fikk skyte ut to medlemmer av juryen. Spesialenheten fikk skyte ut ett. Dersom Spesialenheten eller forsvarerne ikke benyttet seg av utskytingen, ville det blitt loddtrekning om hvem som endte i juryen.

Begge parter valgte imidlertid å benytte seg av muligheten.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden skjøt ut en pensjonert økonomikonsulent på 60 år.

Spesialenheten skjøt deretter ut en 62 år gammel mann som tidligere gikk på befalsskolen med Jensen.

Deretter skjøt John Christian Elden ut en pilot på 31 år.

Alle tre forlot umiddelbart rettslokalet. Ingen av dem ønsket å svare på spørmål fra Dagbladet.

Dette blir dermed juryen i Jensen-saken:

 • Mirian Yanira Befring (48), fotograf/journalist
 • Anders Eidsvaag Graven (44), økonomi- og IT-ansvarlig
 • Sondre Åstveit Gevelt (27), student - journalist
 • Lars Otto Haugen (50), IT-design og utvikling hos NAV
 • Annstein Garnes, (52), bussjåfør
 • Elisabeth Mong-Nybo, (27), lektor
 • Ragnhild Lervik Johansen, (69), pensjonist
 • Roger Osiris Opheim Bjerke, (41), business controller
 • Trude Helene Skage Andersen, (54),
 • Sara Linea Pihl, (37), daglig leder - kirkelig fellesråd i Oslo
 • Cecilie Hetland, (29), rådgiver
 • Kjetil Kleppe, (42), Air purser

Annstein Garnes (52) ble valgt til juryens ordfører. Det vil være han som til slutt skal lese opp juryens svar på om den finner Jensen skyldig. Han vil også få ansvaret for å styre møtene hvor lagretten skal avgjøre skyldspørsmålet. Hvis Jensen finnes skyldig vil han, og tre andre jurymedlemmer som velges ut ved loddtrekning, delta i behandlingen av straffutmålingen.

Garnes er den av jurymedlemmene som har utmerket seg mest i offentligheten tidligere, først og fremst som leder for en Natteravn-gruppe og velforening i Groruddalen.

Han slo i vinter alarm om flere forhold i bydelen, blant annet voldelige episoder og hasjbruk blant barn og unge.

Garnes jobber til daglig som bussjåfør.

Det er to personer som har vært aktive politisk blant jurymedlemmene: Ragnhild Lervik Johansen (69), tidligere varaordfører i Vestby (Ap), og Anders Eidsvaag Graven (44), som har vært førstekandidat for Senterpartiet i Ski. Johansen er nå pensjonist, mens Graven jobber som økonomi- og IT-ansvarlig.

Habilitet

Lagdommer Kristel Heyerdahl sa at det var kalt inn svært mange til lagretten i dag, men svært mange hadde gyldig fraværsgrunn på grunn av den sakens lengde.

Innledningsvis i retten i dag sa Heyerdahl at lagmannsrettens habilitet er avklart. Hun spurte partene om det var noen innvendinger mot lagmannsrettens habilitet. Det var det ikke.

Ifølge lagdommer Kristel Heyerdahl har det vært problemer med å få nok jurymedlemmer, og at det var et stort antall som ble trukket ut som hadde gyldig frafall til en så lang rettssak. Det er grunnen til at lagrettelisten bare var på 15 medlemmer.

Knytninger

Det er viktig for retten at alle jurymedlemmene er objektive i henhold til saken, og ikke skal ha noen knytninger til de tiltalte, eller de andre aktørene.

Heyerdahl spurte derfor blant annet de potensielle medlemmene om noen er medlem av støttegruppa til Eirik Jensen på Facebook eller om noen av dem har omtalt saken i sosiale medier. Ingen svarte bekreftende på dette.

Medlemmene fikk også spørsmål om andre tilknytninger. Der opplyste en 62-åring at han gikk på befalskole med Eirik Jensen i 1976 og har møtt ham ved et tilfelle i 2015. Borgarting lagmannsrett har allerede kjent mannen habil etter at Spesialenheten erklærte ham inhabil.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Jensen: - Spent

Rett før kl. 08.00 gikk Eirik Jensen inn i tinghuset i Oslo, sammen med sin samboer Ragna Lise Vikre, før rettssaken mot ham og Gjermund Cappelen begynner i dag kl. 09.00.

vei inn til retten sa Jensen til Dagbladet at han var klar for den avgjørende runden i saken.

- Jeg er spent. Det er som flere har sagt siste runde, og det gjør at man blir litt preget av stunden?

- Hvordan har du forberedt deg?

- Jeg mener vi har forberedt oss godt.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer