Corona

Bussjåføren stakk: Innelåst i 2,5 timer

Bussjåføren hadde jobbet overtid og forlot bussen på grensa fra Sverige til Norge. Passasjerene satt innelåst i flere timer.

NY BUSS: Passajerene ble forlatt i en låst buss klokka 23.30. Først klokka 02.00 kom den nye bussen. Foto: Signe Vinther
NY BUSS: Passajerene ble forlatt i en låst buss klokka 23.30. Først klokka 02.00 kom den nye bussen. Foto: Signe Vinther Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Da Signe Vinther (27) tok bussen fra København til Oslo på mandag, ble hun og resten av passasjerene forlatt på grensa til Sverige. Bussjåføren dro og lot dem sitte innelåst i 2,5 timer.

- Bussjåføren kom inn og sa at hun hadde jobbet for lenge, og at hun ikke fikk kjøre bussen videre. Hun forlot bussen med dørene lukket, forteller 27-åringen til Dagbladet.

Det var NRK som først omtalte hendelsen.

- Testet positivt for corona

Vinther tok bussen fra København til Oslo for å besøke både venner, kjæreste og svigerfamilie i romjula. Hun bor i Danmark, men har tidligere bodd i Norge i mer enn 15 år.

- Vi var allerede en halvtime forsinket da vi ankom grensa til Norge klokka 20, og vi kjørte først inn til tollen hvor alle viste coronapass og innreisepapirer til politiet, forteller hun.

FRUSTRERENDE: - Det som var frustrerende, var at vi ikke fikk noe informasjon, sier Signe Vinther. Foto: Privat
FRUSTRERENDE: - Det som var frustrerende, var at vi ikke fikk noe informasjon, sier Signe Vinther. Foto: Privat Vis mer

Bussen kjørte videre til teststasjonen på Svinesund, hvor den ble stående i kø bak to andre busser. Etter to timers venting, skulle alle passasjerene ut av bussen for å testes i brakkene, og de fikk videre beskjed om å vente inne i bussen, sier Vinther.

Bussjåføren kom etter noen timers venting inn og sa at hun måtte dra, forteller Vinther.

- Bussjåføren sa at det skulle komme en ny buss for å hente oss, men hun sa ikke noe om tidspunktet, forteller 27-åringen.

Passasjerene satt deretter innelåst i bussen i 2,5 timer.

- Vi satt i stillhet ganske lenge, og ingen sa noe. Det var litt amper stemning så klart, men folk var ikke kjempesure. De fleste skjønte at det verken var helsepersonellet eller bussjåførens feil. Det var mest frustrasjon rundt at vi ikke fikk noe informasjon på mange timer, sier hun.

På dette tidspunktet hadde Vinther gått tom for vann.

- Men jeg hadde heldigvis med meg mat, siden jeg reiste helt fra København. Det var ikke alle som hadde planlagt å ha med mat eller drikke, eller som reiste like langt. Noen kom på i Sverige, forteller hun.

Flere av passasjerene prøvde å åpne dørene på bussen, men fikk det ikke til, ifølge Vinther.

- Det mest frustrerende var at ingen snakket til oss. Vi fikk ikke noe informasjon om vi skulle i karantene, eller hvor den nye bussen skulle ta oss med. Vi visste ikke engang om vi skulle videre til Oslo.

Til slutt ble de hentet av en annen buss klokka 02.00, natt til tirsdag.

LANGE KØER: Ifølge Vy må busser stå i lange køer på grensa fra Sverige til Norge på grunn av strenge regler for testing og registrering. Foto: Signe Vinther
LANGE KØER: Ifølge Vy må busser stå i lange køer på grensa fra Sverige til Norge på grunn av strenge regler for testing og registrering. Foto: Signe Vinther Vis mer

Vy beklager hendelsen

Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy forklarer at de som jobber ved grensepasseringen ikke ønsket at passasjerene skulle bevege seg fritt rundt. Samtidig innrømmer hun at det var uheldig at de reisende ble sittende uten tilgang til mat og drikke - og selskapet vil se på om det hadde vært mulig å ordne dette.

Ifølge Vy må busser stå i lange køer fordi det er strenge regler for testing og registrering ved innreise på grensa.

- Når flere tester positivt, som på denne turen, tar det ytterligere tid da helsepersonell også skal gjøre nødvendig kartlegging med tanke på smittesporing, sier Scholz.

Vy Bus4you har i ettertid opplyst til Vinther at hun får refundert billetten og får en tilgodelapp.

Har hatt corona

Vinther forteller imidlertid at hun fortsatt ikke har hørt noe i forbindelse med de smittede på bussen.

- Vi fikk aldri beskjed om vi skulle i karantene eller ikke. Jeg er heldigvis i en veldig fin situasjon fordi jeg nettopp har hatt corona. Jeg ble smittet 14. desember, så jeg slipper uansett karantene fordi jeg ikke regnes som nærkontakt, sier hun.

Hun var klar over at passasjerene skulle teste seg på grensa fra Sverige til Norge, så hun tok flere hurtigtester i forkant.

- Jeg har allerede snakket med den danske ambassaden, og de hadde ikke noe godt svar på hva som kunne skje om jeg - som ble smitta 14. desember - skulle teste positivt på grensa til Norge. De sa bare at mange står i samme situasjon som meg, og at det kommer an på hvem man møter på teststasjonen, sier 27-åringen.

Bussen ankom Oslo Sentralstasjon klokka 04.00.

- Det var også et stort problem for mange at det ikke går noe buss eller tog klokka fire på natta fra Oslo. Jeg skulle til Asker, og det hadde ikke gått uten bil eller taxi. Men jeg holdt hele huset til svigerfamilien våkne, så jeg ble hentet, og det gikk bra med meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer