Du leser nå Dagbladet Pluss

Busspassasjeren som sendte raselovene i grøfta

I dag er det 60 år siden det afroamerikanske ikonet Rosa Parks nektet å gi fra seg plassen sin på bussen til en hvit passasjer.

IKON: Rosa Parks (i midten) på vei inn til rettssaken i Montgomery 19. mars 1956. Hun ble idømt en bot på 10 dollar og saksomkostninger på 4 dollar. Samme kveld startet den berømte bussboikotten, som endte med at amerikansk høyesterett fant segregeringsloven grunnlovsstridig. Foto: AP Photo/Gene Herrick
IKON: Rosa Parks (i midten) på vei inn til rettssaken i Montgomery 19. mars 1956. Hun ble idømt en bot på 10 dollar og saksomkostninger på 4 dollar. Samme kveld startet den berømte bussboikotten, som endte med at amerikansk høyesterett fant segregeringsloven grunnlovsstridig. Foto: AP Photo/Gene HerrickVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 1. desember 1955 gikk afroamerikanske Rosa Parks om bord på en buss på Cleveland Avenue i Montgomery i Alabama. Da alle setene som opprinnelig var forbeholdt hvite, krevde bussjåføren at Parks og tre andre afroamerikanere ga fra seg sine plasser til hvite passasjerer.

- Nei, var alt den da 42 år gamle syersken svarte før hun ble sittende igjen alene, mens de tre andre flyttet seg.

Den handlingen førte til at hun ble et av de fremste ikonene for borgerrettighetsbevegelsen og kampen mot den rasistiske segregeringen i de amerikanske sørstatene på 1950- og 60-tallet.

Bøtelagt

- Jeg sa: Hvorfor dytter du oss rundt? Han svarte: Jeg vet ikke, men sånn er loven, og du er pågrepet, fortalte Rosa Parks selv til National Public Radio (NPR) i 1992.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.