Busstreik på ferieøyer

Bussjåførene på Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura går ut i streik neste uke. Det betyr fullt kaos for tusenvis av norske turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bussjåførenes fagforening streiker fra 19-22. juli. I tillegg utvides streiken til Lanzarote og Fuerteventura. Dersom streiken blir langvarig, kan 10-15 000 nordmenn bli rammet.

Partene har ennå et håp om at konflikten skal kunne løses innen streiken iverksettes, men dette er ifølge Canariposten tvilsomt.

Sjåførene forlanger at arbeidsgiveren innfrir forpliktelsene fra arbeidsavtalen i 1999. Arbeidsgiveren svarer ikke på kravene, og situasjonen anses som låst. Fagforeninga CC OO har vært i møter med myndighetene på Gran Canaria, som meklet i arbeidskonflikten.

De norske turoperatørene har rundt 2500 gjester i uka på Gran Canaria. Turoperatørene sjekker mulighetene for å skysse gjestene til og fra flyplassen med leiebil, taxi eller private busser, men en busstreik vil uansett føre til kaos og store forsinkelser.

Bussjåførene har forhandlet med arbeidsgiveren siden februar om lønn, overtid og overtidsbetaling. Fagforeninga tar ut over 2000 sjåfører fra 150 busselskaper på de tre øyene. Det betyr full stans bussene som går i flyplass-trafikk. Også sjåførene på Tenerife kan senere bli tatt ut i streik.

Flere hundre tusen turister kan bli rammet.

For to uker siden gikk bussjåførene på de spanske ferieøyene Mallorca, Menorca og Ibiza ut i streik, noe som rammet tusenvis av ferierende nordmenn. Mange måtte vente i mange timer på transport til og fra flyplassen, og enkelte kom hjem mer enn to døgn forsinket fra charterferien.

VENTER PÅ STREIKEN: Det kan bli vanskelig å få skyss mellom stranda og flyplassen dersom det blir streik neste torsdag.Arkivfoto: SCANPIX/AP