Busstreiken: Venter på 1 krone

Busskonflikten har utviklet seg til stillingskrig. Partene graver seg ned i skyttergravene, og bussjåførene venter på at arbeidsgiverne skal øke sitt tilbud fra 9 til 10 kroner mer i timelønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund utelukker ikke at streiken, som nå omfatter 5.700 gods- og bussjåfører, kan bli langvarig.

- Det er liten avstand mellom partene, men arbeidsgiverne vil likevel ikke komme oss i møte, sier han til NTB. Torsdag morgen var det ikke avtalt noe nytt møte mellom partene i konflikten.

Vil ha 10

Arbeidstakerne konstaterer fornøyd at arbeidsgiverne har frafalt kravet om å ta bort frikort-ordningen. Nå gjenstår enighet om økningen i timelønn. Kravet er et tosifret beløp, tilbudet er på 9 kroner.

- Hadde vi fått 10 kroner i timelønnstillegg for alle, ville det være urimelig av oss å si nei takk. Hvis arbeidsgiverne vil få slutt på streiken kan de tatt en telefon til meklingsmannen og si at de vil tilby et tosifret beløp, framholder han.

Pensjon

I tillegg til kronetillegget krever arbeidstakerne blant annet en ny pensjonsordning. Flere busselskaper har ikke egne pensjonsordninger i tillegg til pensjonen fra folketrygden.

- Det er ingen som stoler på folketrygden i framtida lenger, mener Østvold.

Han tror likevel det vil være mulig å komme til enighet om dette, i tillegg til kravene om en turbilavtale og særvilkår for langtransportsjåførene.

- En del av selskapene taper så mange penger på streiken at det vil bli billigere å gi den siste krona nå enn å fortsette streiken, understreker Østvold.

Streiken utvides etter planen lørdag.

(NTB)