Buster arvet villa

Randi Kveim (87) ga bort hele millionarven sin til hjemløse dyr og mennesker i nød. Huset gikk til elghunden Buster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOL (Dagbladet): For tida bor Buster hos naboer, mens han venter på at leietakerne som bor i matmors gamle hus på Gol skal flytte ut. Og Buster har allerede lagt seg til dyre vaner: Er ikke middagen kylling, og er ikke kyllingen nygrillet, snuser han bare så vidt på matfatet.

Randi Kveim, som døde i juni i år, jobbet i mange år som lektor og språklærer på gymnaset på Gol. Venner som kjente henne forteller til Dagbladet at familien for flere år siden havnet i krangel da en av Randis søstre døde.

Fem til sju millioner

Randi hadde ingen livsarvinger, og ville hindre en ny feide i familien etter sin bortgang. Derfor skal hun ha bestemt seg for å testamentere bort hele formuen sin til det hun mente var samfunnsnyttige formål.

I testamentet, som er satt opp av advokat i 1996, skriver hun i detalj om hvordan verdiene hennes skal fordeles. Dagbladet får opplyst at det trolig er snakk om mellom fem og sju millioner kroner.

Huset på Gol er gitt til Norsk Kennel Klub på betingelse av at det blir brukt som hjem for Buster.

En annen bolig i Nes kommune er gitt til Dyrenes beskyttelse som skal bruke huset til hjem for hjemløse hunder og katter.

Hennes andel av Storemoen skog i Nes ble gitt til Miljøverndepartementet.

Hallingdal Folkemuseum får velge ut en del gamle ting og møbler.

Resten av formuen går til fattige og skal fordeles av Kirkens Nødhjelp.

I dag bor Buster hos en venninne av Randi som ikke ønsker navnet sitt i Dagbladet. Her ligger den hvite elghunden, som kom til Gol fra Sverige, og dovner seg i sommersola.

-  Litt av ei dame

-  Buster er en veldig snill hund, selv om han er litt kresen i matveien. Jeg håper kanskje han kan få bo her selv om han har arvet sitt eget hus, sier venninnen.

Hun er ikke begunstiget i testamentet - men har fått dekket litt av matutgiftene til Buster. De blir fort store, for han krever kylling til middag nesten hver dag.

-  Så flott, Randi var jammen litt av ei dame. Hun var svært bestemt og visste hva hun ville. Og det er jo ikke lommer i likskjorta, sier venninnen når hun får høre at Randi ga alt hun eide til gode formål.

Huset Buster har arvet ligger i et rolig byggefelt på Gol, og har trolig en verdi på rundt én million kroner. Randi bodde selv på sykehjem de siste åra, men mens hun bodde der, hadde Buster sin egen «leilighet» i enden av huset.

Randi Kveims slektninger ønsket ikke å kommentere arveoppgjøret overfor Dagbladet. De skal ha tilbudt seg å overta omsorgen for Buster.

SNUSER PÅ HUS: Villaen Buster har arvet på Gol, har en antatt markedsverdi på rundt en million kroner.