Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Butikk-ektepar nektet å forklare seg om tvangsarbeid

Filippinsk au pair i Bærum rømte - og gikk til politiet. Prinsipp-sak har startet i Oslo tingrett.

 BISTANDSADVOKATER:  Advokat Else McClimans (til venstre) og advokatfullmektig Gunhild Vehusheia bisår de to filippinske kvinnene i Oslo tingrett . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BISTANDSADVOKATER: Advokat Else McClimans (til venstre) og advokatfullmektig Gunhild Vehusheia bisår de to filippinske kvinnene i Oslo tingrett . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Språkproblemer og tolkekaos overskygget forståelsen av au pair-reglementet da saken mot et butikk-ektepar startet i Oslo tingrett i formiddag - på tross av at ekteparet har bodd og jobbet i Norge 20 års tid.

Ekteparet, som kommer fra Sri Lanka, er tiltalt for å ha satt to au pair-kvinner fra Filippinene i tvangsarbeid i Rema 1000-butikken de drev på Nadderud i Bærum.

UDIs regler sier at kvinner på au pair-kontrakt skal jobbe maksimum fem timer om dagen eller 30 timer i uka i hjemmet til vertsfamilien - og ingen andre steder.

Ifølge tiltalen er de to filippinske kvinnene blitt tvunget til å jobbe opptil 90 og 96 timer i uka, og mye av tiden i ekteparets butikk. Det er første gang straffelovens paragraf 224 om tvangsarbeid er brukt i rettssak om au pair-vilkår i Norge.

Verken mannen (42) eller kvinnen (39) har vært villig til å forklare seg for politiet, og da retten ble satt i dag nektet begge for tiltalen om tvangsarbeid.

Kvinnen erkjente via sin advokat Silje Stenvaag delvis skyld i et tiltalepunkt for manglende arbeidstillatelse.

Hennes medtiltalte ektemann nekter straffskyld også for dette tiltalepunktet.

- Manglende samarbeid Aktor, politiadvokat Britha Røkenes beklaget at politiet hadde brukt et år på å starte etterforskning etter at den en av au pair'ene hadde anmeldt arbeidsforholdene.

Hun påpekte også ekteparets manglende samarbeidsvilje som grunn til at saken ikke har kommet opp for retten før nå.

Forholdene i tiltalten strekker seg nesten fem år tilbake i tid, og ekteparet driver nå butikk i en konkurrerende kjede til Rema 1000. De mistet Rema-kontrakten da denne saken havnet på politiets og påtalemyndighetenes bord.

Forlangte ny tolk Kommunikasjonen mellom den tiltalte ektemannen og tingrettsdommer Torbjørn Breistrand stoppet opp etter at mannen på direkte spørsmål forklarte at han hadde en inntekt på 300.000 kroner.

Da ba mannen om å få en ny tamil-tolk, noe retten skal prøve å finne etter lunsj i dag.

Den tiltalte kvinnen (39) forklarte at hun tjener 500.000 kroner som butikksjef i dagligvareforretningen som ekteparet nå driver.

Begge de fornærmede filippinske kvinnene skal etter planen forklare seg innen tirsdag.  Den ene av kvinnene får oversatt ordvekslingen i retten til engelsk og det filippinske språket tagalong. Den andre kvinnen opplyste via sin bistandsadvokat Elsa McClimans at hun greier seg uten tolk fram til sin egen forklaring.

Advokatene: ikke prat med politiet
Både den tiltalte mannens forsvarer, advokat Sigrid Broch, og kvinnens forsvarter, advokat Silje Stenvaag, opplyste i retten i formiddag at de var de som hadde gitt klienter råd om ikke å forklare seg for politiet.

Advokat Broch pekte på at det var innkalt sju vitner, som ikke engang hadde vært i Rema 1000-butikken og ikke kunne vite noe arbeidsforholdene der.

Rømte fra familien Bistandsadvokat Else McClimans, som representer den nå 30 år gamle kvinnen som gikk til politiet med forholdene hos de tiltalte ekteparet, forklarte i retten i formiddag at hennes klient hadde au pair-avtale med en annen familie på Rødtvedt i Oslo.

Men der bodde hun aldri. Da hun kom til Norge, ble hun kjørt rett til butikk-ekteparet på Nadderud i august 2010. I juni 2011 rømte hun fra paret, og fikk opphold hos en norsk familie. Nå er hun au pair i Danmark.

Den andre au pair-kvinnen, nå 32 år gammel, var opprinnelig innkalt som vitne i saken fordi hun også jobbet for ekteparet. Men etter at en nabo gikk til politiet, ble hennes status i saken endret fra vitne til fornærmet.

Hennes bistandsadvokat Gunhild Vehusheia opplyste i retten i dag at kvinnen krever en erstatning fra ekteparet, begrenset oppad til 150.000 kroner.

 NEI TIL POLITIFORKLARING:  Advokat Sigrid Broch rådet mannen som er tiltalt for tvangsarbeid om ikke å forklare seg for politiet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NEI TIL POLITIFORKLARING: Advokat Sigrid Broch rådet mannen som er tiltalt for tvangsarbeid om ikke å forklare seg for politiet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling