Butikk uten etikk

God etikk er dårlig butikk. Bare en ekte Peer Gynt kan si noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KJELL INGE RØKKE» er kåret til årets Peer Gynt. Han takket med å fortelle næringslivets nyeste løgn. «God etikk er god butikk» sa Røkke som en slags forklaring på Kværners omstridte, og nå avsluttede, engasjement på Guantánamo-basen. Slik svarer alle næringslivsledere i dag. Etikk er butikk. Kjernesunne bedriftsverdier, «corporate social responsibility» og «samfunnsansvar», lønner seg. For uetiske bedrifter blir visst raskt avslørt av bevisste konsumenter eller en kritisk presse - og slikt svir på bunnlinja. Så god etikk er god butikk, sier næringslivet. Enkelt og greit. Og galt.

GOD ETIKK er å lytte til samvittigheten når lommeboka sier noe annet. Det er ikke å være grei fordi du risikerer å tape penger på det motsatte. Er noe både det mest lønnsomme, og i tillegg det beste for alle, er vel valget greit. Først når muligheten byr seg til berike seg selv på andres ulykke, avslører vi vår egentlige moral. Er den god, blir imidlertid resultatet som regel dårlig butikk.

Som da oljefondet nylig ble pålagt av finansminister Kristin Halvorsen å selge seg ut av verdens største butikk, supermarkedkjeden Wal-Mart. Norges Bank mente åpenbart at det var god butikk å eie litt av butikken Wal-Mart. Men så kom fondets etiske råd med rapporter fra kjedens underleverandører i Bangladesh. Der hevdes det at de ansatte må jobbe fra åtte om morgenen til tre om natta. Seks ansatte døde da politiet skjøt mot dem - fordi de streiket i protest mot å måtte jobbe fem timer ubetalt overtid, sju dager i uka. På en annen fabrikk var nødutgangene stengt med hengelås.

Ifølge oljefondet er Wal-Mart altså en uetisk butikk. Men den er langt fra ulønnsom av den grunn. Tallene viser at de i juni omsatte for 33,1 milliarder dollar, 10,4 prosent mer enn i fjor, og økte fortjenesten med 6,3 prosent målt mot første kvartal i 2005.

På samme nettside som disse tallene står, forteller også Wal-Mart oss at de tar «samfunnsansvar».

De gir årlig 245 millioner dollar til gode formål som Frelsesarmeen, barnesykehus og orkanofre. Fordi god etikk er god butikk, forklarer Wal-Mart.

«ALT DETTE ER LYS i en likstue», utbryter konsul Bernick i Ibsens skuespill Samfundets støtter. Replikken faller i et litt presset øyeblikk, for konsulen er blant dem som har skjønt at god etikk faktisk er dårlig butikk. Så dårlig butikk at han er forberedt på å la ett av skipene verkstedet hans har reparert gå ned med både last og passasjerer, for ikke å miste ansikt og profitt.

Hvis god etikk var god butikk, hadde vi ikke trengt noe etisk råd i oljefondet. Da hadde vi ikke hatt barnearbeid, fagforeningsknusing og systematisk utnyttelse av ansatte. Og Ibsen hadde aldri skrevet noe skuespill om samfunnet støtter. Da måtte vi nøyd oss med å lese Peer Gynt.

Men heldigvis lyver også årets utgave.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer