Butikk uten etikk

God etikk er dårlig butikk. Bare en ekte Peer Gynt kan si noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KJELL INGE RØKKE» er kåret til årets Peer Gynt. Han takket med å fortelle næringslivets nyeste løgn. «God etikk er god butikk» sa Røkke som en slags forklaring på Kværners omstridte, og nå avsluttede, engasjement på Guantánamo-basen. Slik svarer alle næringslivsledere i dag. Etikk er butikk. Kjernesunne bedriftsverdier, «corporate social responsibility» og «samfunnsansvar», lønner seg. For uetiske bedrifter blir visst raskt avslørt av bevisste konsumenter eller en kritisk presse - og slikt svir på bunnlinja. Så god etikk er god butikk, sier næringslivet. Enkelt og greit. Og galt.

GOD ETIKK er å lytte til samvittigheten når lommeboka sier noe annet. Det er ikke å være grei fordi du risikerer å tape penger på det motsatte. Er noe både det mest lønnsomme, og i tillegg det beste for alle, er vel valget greit. Først når muligheten byr seg til berike seg selv på andres ulykke, avslører vi vår egentlige moral. Er den god, blir imidlertid resultatet som regel dårlig butikk.

Som da oljefondet nylig ble pålagt av finansminister Kristin Halvorsen å selge seg ut av verdens største butikk, supermarkedkjeden Wal-Mart. Norges Bank mente åpenbart at det var god butikk å eie litt av butikken Wal-Mart. Men så kom fondets etiske råd med rapporter fra kjedens underleverandører i Bangladesh. Der hevdes det at de ansatte må jobbe fra åtte om morgenen til tre om natta. Seks ansatte døde da politiet skjøt mot dem - fordi de streiket i protest mot å måtte jobbe fem timer ubetalt overtid, sju dager i uka. På en annen fabrikk var nødutgangene stengt med hengelås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer