Butikkeier beklager at han trakasserte May Therese på jobbintervju: - Det var aldri min intensjon

Skal ha sagt at hun skremmer bort kunder fordi hun er homofil.

-TRAKASSERT:  Vistven Moe forteller at hun ikke ønsker å framstå sutrete, men at Borkmo gikk langt over streken. Illustrasjonsfoto av Amfi-senteret hvor B. Young-butikken ligger: Google Maps. Foto innfelt: Privat.
-TRAKASSERT: Vistven Moe forteller at hun ikke ønsker å framstå sutrete, men at Borkmo gikk langt over streken. Illustrasjonsfoto av Amfi-senteret hvor B. Young-butikken ligger: Google Maps. Foto innfelt: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om May Therese Vistven Moe (21), som hevder hun ble trakassert under et jobbintervju med B. Young i Steinkjer. Ifølge Vistven Moe skal B. Youngs butikkeier Frode Borkmo ha kommet med krasse uttalelser mot 21-åringen, da han fikk vite at hun er homofil.

Borkmo skal angivelig blant annet ha sagt at hun kunne «skremme bort kundene, fordi hennes legning var noe alle måtte vite om i Steinkjer» og «at kundene kunne føle seg utilpass i prøverommet når hun var på jobb».

Den tredje personen som var til stede på jobbintervjuet var butikksjef på B. Young i Steinkjer, Heidi Elisabeth Gulstad. Hun har bekreftet til Dagbladet at Borkmo stilte flere «uheldige spørsmål».

Beklager seg Tidligere har butikkeren benektet kategorisk alle uttalelser overfor Dagbladet, og hevdet at Vistven Moe lyver.

Men nå snur han fullstendig på tidligere uttalelser.

- Jeg vil på det sterkeste beklage, at May Therese Vistvern Moe ble trakassert av mine spørsmål og uttalelser under jobbintervjuet. Det var selvfølgelig aldri min intensjon. Hun var en aktuell kandidat også etter intervjuet, og informasjonen som kom opp om hennes legning hadde ingen betydning for vurdering av hennes kandidatur, sier Borkmo til Dagbladet.

Han tar nå det fulle ansvaret i saken, og forteller at han ønsker å beklage.

- Opplevelsen til Vistvern Moe er mitt personlige ansvar og avspeiler på ingen måte B. Youngs verdier og retningslinjer. Jeg beklager først og framst dette over for May Therese Vistvern Moe, men også andre som kan føle seg støtt av saken, sier han.

- Jeg tar saken veldig alvorlig, og vil sørge for at lignende hendelser ikke skjer i framtiden, sier han.

- Usikker på motiv Da Dagbladet forteller Vistven Moe om unnskyldning, vet hun ikke helt hva hun skal si.

- Jeg trodde ikke han kom til å beklage - det er fint at han gjør det, men jeg vet ikke om han mener det eller ei. Det er lett å tro at han beklager seg på grunn av all oppmerksomhet saken har fått, sier Vistven Moe til Dagbladet.

Butikkereiens kommentar til dette utsagnet er:

- Selvfølgelig mener vi dette, sier Borkmo til Dagbladet.

Vistven Moe fortalte til Dagbladet i går at hun ønsket å anmelde saken inn til Likestillings- og diskrimineringsforbundet (LDO). Det ønsker hun fortsatt å gjøre.

REAGERER: Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, reagerer sterkt på trakasseringen av May Therese som angivelig skal ha funnet sted på et jobbintervju hos B. Young på Steinkjer. - Det er hårreisende at noen skal oppleve dette i 2014, sier Nylund til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, reagerer sterkt på trakasseringen av May Therese som angivelig skal ha funnet sted på et jobbintervju hos B. Young på Steinkjer. - Det er hårreisende at noen skal oppleve dette i 2014, sier Nylund til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg sendte akkurat inn klage, før jeg fikk denne beklagelsen, så den kom litt for sent. Jeg tror uansett at det ikke hadde hatt noe å si for min avgjørelse, sier hun til Dagbladet.

Irritert på seg flere Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, reagerte sterkt da Dagbladet fortalte om historien til May Therese.

- Vi ble sjokkert da vi så denne saken. Vi hører om en del saker med diskriminering på arbeidsplassen, men denne saken her er langt over hva vi er vant til å høre om, sier Nylund til Dagbladet.

- Dette er en alvorlig overtredelse. Dette er både diskriminerende mot henne, og mot lesbiske som gruppe. Norge fikk ny diskrimineringslov 1. januar 2014, og det denne jenta skal ha opplevd er forbudt ved lov. Hun har full støtte av oss, sier Nylund til Dagbladet

Avdelingsleder i LDO, Claus Jervell, forteller at ombudet fungerer som et alternativ til rettsvesen i diskrimineringssaker.

- Det er ikke lov til å stille spørsmål om seksuell legning i jobbintervju. Det er heller ikke lov til å legge vekt på seksuell legning i en ansettelse. Så må vi se grundig på denne saken, før vi kan uttale oss noe mer om dette, sier Jervell til Dagbladet.

B. Young undersøker Samtidig varslet Retail manager for B. Young, Heidi Egebæk Villumsen, til Dagbladet i går at butikk-kjeden nå kommer til å starte en undersøkelse på saken.

- Vi er forferdet over det faktum som blir beskrevet. Hvis informasjonen som kommer fram er riktig, er det helt uakseptabelt. Vi vil nå undersøke omstendighetene i saken, for å avklare hva ble sagt under intervjuet, Villumsen til Dagbladet.

- Deretter vil vi avgjøre hvilke konsekvenser det kan få for eieren, sier hun.

UTILPASS: May Therese Vistven Moe følte seg ikke særlig komfortabel på jobbintervjuet med B. Young. Foto: Privat.
UTILPASS: May Therese Vistven Moe følte seg ikke særlig komfortabel på jobbintervjuet med B. Young. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer