<strong>HAR ADGANG:</strong> Butikkeierne kontaktet ikke eieren av kjøpesenteret Saga 2 før de bortviste Damian Moen (40). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HAR ADGANG: Butikkeierne kontaktet ikke eieren av kjøpesenteret Saga 2 før de bortviste Damian Moen (40). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Konflikten på Eidsvoll:

Butikkene hadde ikke rett til å nekte handikappede Damian (40) adgang til kjøpesenteret

Kontaktet ikke eieren av Saga 2 før de bortviste ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I midten av november i fjor ble handikappede Damian Moen (40) overlevert et brev der det sto skrevet at han var nektet adgang på kjøpesenteret Saga 2, butikkene i senteret og de fleste andre butikkene i Sundet, som er Eidsvolls handelssenter. Brevet var signert med butikkenes navn, noe butikkeierne hadde gitt sitt samtykke til.

Damian har en hjerneskade som gjør at han har dårlig hukommelse og for to år siden fikk han et hjerneslag som gikk ut over taleevnen. På grunn av hjerneslaget mistet han også førerkortet sitt og jobben han hadde som vekter. I dag er han, ifølge han selv, uføretrygdet mot sin vilje og for å ikke bare sitte alene hjemme i stua, har han daglig tatt turen til Eidsvoll sentrum. Inntil for to måneder siden.

- Jeg synes dette er helt forferdelig. Det går skikkelig inn på meg, sa Damian til Dagbladet forrige fredag.

- Dette er en ren mobbing, sier Rune Storsve, som er en av to personer som frivillig hjelper Damian til daglig.

Feil

I ettertid viser det seg at butikkeierne gikk ut over sitt mandat da de nektet Damian adgang til kjøpesenteret Saga 2. Ingen av initiativtagerne hadde kontaktet eieren av kjøpesenteret, Axel Emil Roll, før brevet med denne teksten ble sendt ut:

«Det er med beklagelse vi må meddele deg at du fra dags dato ikke har adgang til Saga 2-senteret og butikkene der samt påfølgende butikker i Sundet.»

Til sammen 23 butikker ga sitt samtykke til å forfatte brevet som ble overlevert Damian.

- Saga 2 var ukjent med brevet som nekter Damian Moen adgang til kjøpesenteret og butikkene der og i Eidsvoll sentrum da det ble sendt. Det er ikke Saga 2 sitt ønske at Moen eller noen andre skal bli nektet adgang til senteret. Dette er et senter der alle skal kunne ha det hyggelig, sier advokat Jeanette Svendsen fra advokatfirmaet Økland. Hun representerer Saga 2 AS og Axel Emil Roll som er styreformann og forvalter av Saga 2 AS.

Korttenkt

Else Hittnes, daglig leder av Lunsjbaren inne på Saga 2-senteret og som sammen med flere tok initiativ til å skrive brevet der Damian nektes adgang, er for tiden på ferie, men svarer på Dagbladets spørsmål via tekstmelding.

- Hvorfor ble det skrevet i brevet at Damian var nektet adgang på senteret når det ikke er noe butikkeierne kan bestemme?

- Det var på det tidspunktet at alle butikkeierne ikke ville ha han inn i butikken. Litt korttenkt kanskje, vi kan jo ikke nekte han adgang til selve senteret. Bare til de enkelte butikkene, skriver Hittnes i tekstmeldingen.

- Saga 2 er av den oppfatning at butikkene nok har gått ut over sin kompetanse da de bortviste Damian fra selve senteret. Dette kan bero på en misforståelse da butikkene oppfatter seg som en del av Saga 2. Saga 2 AS har aldri formelt nektet Moen inngang på senteret, sier Svendsen.

Dårlig hukommelse

Damian Moen beskrives som pågående på kunder og en som ikke hører når ansatte i butikken han oppsøker forsøker å prate med han.

Flere av butikkeierne opplyser at de har forsøkt å lage avtaler med Damian Moen, men at han ikke overholder disse. Moen sier til Dagbladet at han lider av afasi, dårlig hukommelse, og husker ikke avtalene han har inngått.

- Det har klart vært episoder som ansatte og kunder har reagert negativt på, men Saga 2 har også forståelse for Damian Moens situasjon og han har tilgang på senteret på lik linje med alle andre så lenge hans atferd ikke er til sjenanse for ansatte eller besøkende. Saga 2 AS ønsker å bidra til at både butikker og kunder trives og har løpende dialog med de aktuelle i så måte, sier advokat Svendsen.

<strong>VENNER:</strong> Damian Moen har to personer som frivillig hjelper han med ting i hverdagen. Rune Storsve har kjent Damian siden han kom til Norge som 4-åring fra Argentina. Thomas Frigård som ikke var til stede da bildet ble tatt er den andre personen som har gitt mye av fritiden sin for å hjelpe Damian. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VENNER: Damian Moen har to personer som frivillig hjelper han med ting i hverdagen. Rune Storsve har kjent Damian siden han kom til Norge som 4-åring fra Argentina. Thomas Frigård som ikke var til stede da bildet ble tatt er den andre personen som har gitt mye av fritiden sin for å hjelpe Damian. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Fellesareal

Det skal nå avklares hvilke av arealene inne på kjøpesenteret som skal defineres som fellesarealer.

Dagbladet kjenner til at det nylig har vært møter mellom sentrumsforeningen i Eidsvoll og en representant for Damian Moen. Det skal ha blitt enighet om om en skisse til hvordan situasjonen kan håndteres i framtiden.

I etterkant av at saken ble om Damian ble publisert i Dagbladet på mandag har flere begynt å ta seg av han. Det jobbes nå med å finne en struktur slik at situasjonen blir bedre for alle parter i tiden som kommer.

Saken har også skapt et stort engasjement lokalt og flere har kommet med støtteerklæring til Damian på sosiale medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer