Butler søker jobb

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg er mer lojal mot sjefen enn en hund, sier butler Nanco Hoogstad (33) fra Sandnes, og venter på en herre som vil kjøpe hans tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld flirer han som de fleste andre nordmenn av det årlige lille julafteninnslaget på TV - «Grevinnen og hovmesteren».

- En karikatur på en butler, fastslår Sandnes-mannen, en av to nordmenn som har tatt den eksklusive butlerutdanningen i London.

Nå er han kjøkkensjef på en restaurant mens han venter på den spesielle familien eller forretningsmannen som vil engasjere ham. I Norge er en butler en TV-figur eller skikkelse i romaner, vi har ikke tradisjon for å ansette butlere.

Bensinduft i nesa

- Vi er nok fortsatt litt husmenn her på berget, beklager Hoogstad, og ser fortørnet på fotografen som antenner en sigarett med en Zippo-lighter.

- Slik gjør aldri en butler, arbeidsgiveren kunne få bensinduft i nesa, kommenterer han.

- Hvorfor bruke titusener på en utdanning som ingen i Norge etterspør?

- Jeg er fascinert av butler-figuren. Vi kommer nær personer som har gjort suksess. Vi kan lære av dem. Markedet kommer nok her til lands også, jeg tror for eksempel at Tormod Hermansen kunne hatt god bruk for en butler, sier Hoogstad.

Butler Mannlig hovmester eller kjellermester i et privat hjem. Butleren leder staben av tjenestefolk, han tar imot gjester og yter annen service.Opprinnelig stammer tittelen fra vedkommende som hadde ansvaret for vinkjelleren. Ordet butler stammer fra det gammelfranske «bouteillier» - som betydde flaskebærer.
Butler Mannlig hovmester eller kjellermester i et privat hjem. Butleren leder staben av tjenestefolk, han tar imot gjester og yter annen service.Opprinnelig stammer tittelen fra vedkommende som hadde ansvaret for vinkjelleren. Ordet butler stammer fra det gammelfranske «bouteillier» - som betydde flaskebærer. Vis mer

Synlig og usynlig

På skolen i London har han lært å være synlig for sjefen til enhver tid, men likevel mest mulig usynlig.

 • Opprinnelig stammer tittelen fra vedkommende som hadde ansvaret for vinkjelleren. Ordet butler stammer fra det gammelfranske «bouteillier» - som betydde flaskebærer.

  - En butler avslører ikke sin arbeidsgivers elskerinner. Butleren skal vite alt om sin sjef - matvaner, vinvalg, sigartyper, pakke riktige klær i kofferten og sørge for at favorittbilen er klar. Han skal gi råd om takt og tone og passe på at herren, det er sjelden en dame, har alt det han trenger til enhver tid.

  Nanco Hoogstad henter en flaske champagne og er lettere fortvilt over at restauranten ikke har sølvfat til glassene.

  - Butleren bruker alltid begge hendene, og legg merke til at tomlene ikke skal synes når jeg holder fatet, forklarer han.

  Sandnes-mannen avviser at butleren er sin herres slave.

  - Butleren har sin stolthet, og kan forlate arbeidsplassen. Men står jeg på flyplassen og skal hjem på ferie, har jeg ikke annet valg enn å snu hvis arbeidsgiveren ringer. Butleren skal passe på sjefens små og ofte svært store særtrekk, sier Nanco Hoogstad. - De fleste i Norge er jo egentlig tjenere for andre, derfor tror jeg også at butleren har ei framtid, mener han.