Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pete Buttigieg:

Buttigieg trekker seg

Han trekker seg rett før supertirsdag, dagen som trolig vil gi svar på hvem som skal kjempe mot president Donald Trump i slaget om Det hvite hus.

GIR SEG: Tidligere ordfører i South Bend i delstaten Indiana, Pete Buttigieg, trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp. Foto: JIM WATSON / AFP - Video: CNN Vis mer

- Det er godt å være hjemme, sier Pete Buttigieg (38) fra scenen i hjembyen South Bend.

- Vi elsker deg, roper en tilhenger i publikum, til stor applaus og jubel fra resten.

Natt til mandag tikket meldingene inn. Nyhetsbyrået AP, New York Times og Washington Post meldte at det demokratiske stjerneskuddet trekker seg fra presidentkampen.

- Vanskelig beslutning

Klokka 02.30 norsk tid er Buttigieg i hjembyen, i stedet for Texas, hvor han egentlig skulle reise til i forkant av den avgjørende supertirsdagen 3. mars.

- I løpet av det siste året har USA stått overfor enorme utfordringer, sier Buttigieg og nevner blant annet president Donald Trump, som han mener «skaper kaos i landet han er ansvarlig for å forene».

Buttigieg forteller at han for ett år siden tenkte nøye over hva han kunne gjøre for å utgjøre en forskjell og gjøre seg selv nyttig.

- Nesten ingen visste hvem jeg var, og færre kunne uttale det, spøker han om etternavnet sitt.

Den tidligere ordføreren i South Bend, en by med drøyt 100 000 innbyggere, var lenge ukjent for de fleste nasjonalt. Men han fikk stadig mer og mer oppmerksomhet og etter hvert en betydelig tilhengerskare.

- Vårt mål har alltid vært å forene amerikanerne for å slå Trump og vinne æraen for våre verdier, sier Buttigieg.

- Vi må erkjenne at på dette tidspunktet er den beste måten å fortsatt ha troen på dette målet å tre til side og bidra til å holde partiet og landet vårt samlet. Så i kveld har jeg tatt den vanskelige beslutningen om å trekke mitt kandidatur, sier han videre.

Publikum messer «2024», et klart ønske om at dette ikke skal være siste gang Buttigieg stiller som presidentkandidat.

- Jeg vil gjøre alt i min makt for å sikre at vi har en ny demokratisk president i januar, sier Buttigieg, men erklærer ikke sin støtte til noen av de gjenværende kandidatene.

- Det rette å gjøre

Flere kilder fortalte til CNN at Buttigieg skulle fly fra Selma i Alabama til Dallas i Texas, men i løpet av flygingen skal han ha informert om at han heller vil fly tilbake til hjembyen South Bend for å gi en uttalelse om kampanjens framtid.

- Han tror det er det rette å gjøre for landet vårt akkurat nå, og for å hele denne splittede nasjonen og beseire president Trump, sier en anonym kilde til CNN.

Det var ektemannen Chasten som først kom opp på scenen. Han fortalte at kampanjen handlet om å bringe folk sammen.

- For halvannet år siden kom min mann hjem fra jobb og sa til meg … Vell, han spurte meg, hva synes du om å stille i presidentvalget? Og jeg lo. Ikke av ham, men av livet, fordi … sier han og tar en følelsesladd pause.

- Livet ga meg noen interessante erfaringer på min vei for å finne Pete. Etter at jeg forelsket meg i Pete, fikk Pete meg til å tro på meg selv igjen. Jeg sa til Pete at det finnes andre rundt om i landet som trengte å tro på seg selv også.

Chasten Buttigieg forteller at det har vært «en ære og et privilegium» å dele ektemannen sin med velgerne.

EKTEMANNEN: Pete Buttigieg på scenen i hjembyen sammen med ektemannen Chasten. Foto: Scott Olson / Getty images/AFP
EKTEMANNEN: Pete Buttigieg på scenen i hjembyen sammen med ektemannen Chasten. Foto: Scott Olson / Getty images/AFP Vis mer

Supertirsdag

Etter at Joe Biden (77) vant primærvalget i Sør-Carolina var det flere amerikanske medier som spekulerte i om det nå sto mellom Biden og Bernie Sanders (78).

Etter et kaosvalg i Iowa endte det med en knapp seier til Buttigieg, mens han endte på en sterk andreplass i New Hampshire. Siden har det ikke gått like bra. I Nevada kom han på tredjeplass, mens han natt til søndag endte bak Joe Biden, Bernie Sanders og Tom Steyer - som trakk seg samme natta - etter primærvalget i Sør-Carolina.

Nå har Buttigieg altså mistet troa, rett før supertirsdag 3. mars, som trolig vil gi svar på hvem som kan utfordre Sanders i kampen om å bli demokratenes kandidat i presidentvalget i november.

I forkant av supertirsdagen har senator Bernie Sanders tatt en klar ledelse og hittil sikret seg 55 delegater, mens Joe Biden har 46, Pete Buttigieg har 26, Elizabeth Warren åtte og Amy Klobuchar sju.

FLERSPRÅKLIG: Pete Buttigieg ble utfordret til å snakke norsk under et intervju med CNN, og det gikk så som så. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

Historisk

Buttigieg har rukket mye på sine 38 år. Han har tjenestegjort som soldat i Afghanistan. Han har utdanning fra eliteuniversitetet Harvard. Han har jobbet som konsulent i McKinsey. Som det multitalentet han er, har han også opptrådt som konsertpianist. Han har som nevnt vært ordfører i hjembyen South Bend, og i 2018 giftet han seg med sin mann Chasten.

Buttigieg ville blitt historisk om han kapret Det hvite hus i november 2020. Han ville blitt den første ordføreren som gikk rett til Det hvite hus, og den yngste personen som ble president. Selv om han nå kaster inn håndkleet, er han likevel historisk.

Han er den første åpent homofile kandidaten med en høyt profilert presidentkampanje, skriver Washington Post.

Avisa skriver også at Buttigieg er den første åpent homofile kandidaten som har fått delegater i et nominasjonsvalg for et stort politisk parti.

Snakker norsk

Buttigieg har vekt oppsikt her til lands på grunn av sine språkferdigheter. Han er kjent for å være språkmektig og lærte seg norsk etter å a lest «Naiv Super» av Erlend Loe.

Dagbladet møtte den da håpefulle demokratiske kandidaten i Sør-Carolina for snart ett år siden. Da beskrev CNN ham som den «hotteste» av de mange demokratiske presidentkandidatene.

- Kan jeg få stille deg et spørsmål på norsk? spurte Dagbladet.

Buttigieg var ikke forberedt, men nølte ikke.

- Vi kan prøve, svarte han.

Les mer om møtet her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!