Australia i flammer

By kan slukes av PYROSTORM

Glodheite fragmenter kan skytes ut og lage nye branner opp til 30 kilometer unna. Australia kjemper mot flammene.

SKOGBRANNER HERJER: Mer enn 100 skogbranner herjer i Australia, og en by fryktes å bli slukt. Video: CNN/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den australske byen Lithgow, med sine rundt 12 000 innbyggere, står i umiddelbar fare for å gå tapt i Australias stadig voksende skogbrannkrise, skriver britiske The Guardian.

Australske myndighetene har kunngjort at de mange skogbrannene, som er ute av kontroll, skaper de reneste pyrostormer - eller pyrocumulonimbus (pyroCB) - som det heter på fagspråket.

Over brannene generes pyrostormene, som kommer med voldsomt tordenvær og skaper «en veldig farlig situasjon», skriver The Guardian.

KJEMPER: Tallrike brannfolk kjemper mot tallrike branner i Australia. Foto: Dan Himbrechts / EPA / NTB Scanpix
KJEMPER: Tallrike brannfolk kjemper mot tallrike branner i Australia. Foto: Dan Himbrechts / EPA / NTB Scanpix Vis mer

PyroCB er i stand til å utløse sine egne lynnedslag, skaper masse nedtrekk av luft, mye vind og til og med hagl svertet med sot. Slike pyrostormer er i stand til å påvirke atmosfæren i høyder på opptil 15 kilometer.

Fragmenter som fremdeles er varme nok til å starte nye branner, kan bli skutt ut av en pyroCB i avstander på 30 kilometer fra hovedbrannen.

Katastrofealarm

Katastrofealarmen går over den australske delstaten New South Wales (NSW), der brannmannskaper desperat kjemper mot mer enn 100 branner i bushen.

Myndighetene har nå oppfordret julereisende til å utsette sine turer, da de rådende forhold truer med å intensivere brannkrisa, skriver BBC.

Stigende temperaturer og sterk vind har forverret brannene i tre delstater. Tre branner rundt Sydney brenner på «nødnivå», det nest høyeste farenivået etter «katastrofe».

- Vi ber alle om ikke å reise på veier som er i nærheten av en aktiv brann, med mindre du absolutt må, sier Gladys Berejiklian, førsteminister i New South Wales, på en pressekonferanse.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

En kombinasjon av temperaturer over 40 grader celsius, lav luftfuktighet og sterk vind har forverret kampen for de nesten 10 000 fra nødetatene som er mobilisert for å takle skogbrannene i delstaten.

- Utrolig tørke

- Vi er i en periode med utrolig tørke, og noen områder har ikke sett regn på mer enn tolv måneder, sier inspektør Ben Shepherd i NSW Rural Fire Services til BBC.

- Disse brannene vil sannsynligvis fortsette å spre seg godt også etter jul, sier han.

To frivillige brannmenn omkom torsdag da de kjempet mot flammene nær Sydney.

Branner har også herjet i delstatene Victoria og Sør-Australia, der to sivile døde fredag.

Åtte omkomne

Siden september har åtte mennesker omkommet i Australias skogbrannkrise. Mer enn 700 hus er ødelagt, og millioner av hektar er svidd av.

Statene NSW og Sør-Australia er i fokus for reiseadvarslene. I NSW er flere hovedveier og motorveier stengt, inkludert en del av Princes Highway.

Brannkoprset sørger over Geoffrey Keaton (32) og Andrew O'Dwyer (36), som døde da lastebilen deres ble truffet av et fallende tre nær en brannfront, noe som fikk den til å rulle av veien.

Tre andre brannmenn som også var i kjøretøyet overlevde med lettere skader.

NSW brannsjef Shane Fitzsimmons sa at brannmenn overalt i landet sørger over det «enorme tapet» av de to unge fedrene, som ble fanget i «det verste tenkelige sett av omstendigheter».

Mange australiere har anklaget statsminister Scott Morrisons regjering for passivitet mot klimaendringer, i kjølvannet av brannkrisa, skriver BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer