By med 440 000 innbyggere uten vann og strøm

Ordfører: - På randen av humanitær katastrofe i Øst-Ukraina.

 KRISEHJELP: Flyktninger fra Lugansk og Donetsk får matforsyninger lørdag fra en FN-bil i Jalta, om lag 140 kilometer øst for Donetsk. Foto: ALEXANDER KHUDOTEPLY, AFP/NTB Scanpix.
KRISEHJELP: Flyktninger fra Lugansk og Donetsk får matforsyninger lørdag fra en FN-bil i Jalta, om lag 140 kilometer øst for Donetsk. Foto: ALEXANDER KHUDOTEPLY, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De prorussiske opprørernes høyborg i Øst-Ukraina, Lugansk, er på randen av en humaniær katastrofe, ifølge byens ordfører.

Ukrainske regjeringsstyrker beleirer byen, som nå er uten vann, strøm og matforsyninger.

Byen med rundt 440 000 mennesker er den nest største av byene opprørerne kontrollerer. Den blir nesten daglig bombet og en rekke sivile liv er gått tapt.

- Etter flere måneder med blokade og kamper er det nå like før det bryter ut en humanitær katastrofe, sier ordfører Sergjij Kravtsjenko.

Nesten bankerott
Ukraina er nesten bankerott. Landet kjører med store underskudd for å dekke statlige lønninger og utgifter til en stadig voksende hær som kriger mot separatister øst i landet.

Ukrainske soldater og prorussiske opprørere betaler den ultimate pris for krigen øst i Ukraina — med sine egne liv. Men det er ikke bare styrkene som blør. Det gjør landets økonomi også.

Industri uten drivstoff
Aller verst rammet er industrien øst i landet. De harde kampene ved byene Donetsk og Lugansk har stanset mye av driften i kullgruvene. Uten drivstoff kjemper stålfabrikker og elektrisitetsverk i hele Ukraina for å fungere.

Nylig gikk separatister på plyndringstokt ved kullgruva i Skotjinskij, en aldrende kjempe i Donbass-regionens økonomi.

Der skal de ha stjålet 720 kilo sprengstoff, 360 detonatorer og nesten en kilometer med ledninger, noe som har satt gruva ut av spill.
Resesjon Den ukrainske økonomien opplever et kraftig tilbakeslag.

I andre kvartal krympet økonomien med 2,3 prosent, ifølge tall som ble lagt fram denne uken.

På ett år har bruttonasjonalproduktet krympet med 4,7 prosent.

Et internasjonalt kriselån på 170 milliarder kroner over to år skal redde økonomien, men for å få utbetalt lånet må det gjennomføres en rekke reformer som trolig vil svi hardt for befolkningen.

Høyere skatt - mer til Forsvaret
I forrige uke leverte statsminister Arsenij Jatsenjuk sin avskjedssøknad fordi han ikke fikk nasjonalforsamlingen med på reformer som han mente trengs for unngå konkurs.

 CHECKPOINT:  Ukrainske regjeringstropper hviler på en kontrollpost utenfor byen Debaltseve i Lugansk-regionen. Foto: GENYA SAVILOV, AFP/NTB Scanpix.
CHECKPOINT: Ukrainske regjeringstropper hviler på en kontrollpost utenfor byen Debaltseve i Lugansk-regionen. Foto: GENYA SAVILOV, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Torsdag ble det imidlertid klart at nasjonalforsamlingen likevel går med på statsministerens budsjettendringer, slik at han blir sittende.

Reformene innebærer skatteskjerpelser og en ekstrabevilgning til forsvaret på nærmere 5 milliarder kroner for at operasjonene mot de prorussiske separatistene kan fortsette.

(NTB-AFP-Reuters-Ritzau).