Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bybarn velger nynorsk

Stadig flere storbybarn velger nynorsk som sin målform på skolen. For første gang i historien vil «dannede» barn fra Singsaker i Trondheim heller lære nynorsk enn bokmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når skoleklokken ringer inn til første time på Singsaker skole i Trondheim onsdag, betyr det også at skolen får sin første nynorskklasse noensinne.

Noregs Mållag konstaterer fornøyd at stadig flere storbybarn velger nynorsk når de begynner i førsteklasse denne høsten. Bergenserne har to slike klasser, hovedstaden har en førsteklasse med nynorsk på Sagene skole, mens det finnes en nynorskklasse i Stavanger.

Nynorsk har blitt bynorsk

Nynorskklasser blir det når minst ti foreldre i en bokmålskommune ønsker at deres barn skal ha nynorsk.

- Det er nytt at vi får nynorskklasser i alle de store norske byene. Nynorsk har blitt bynorsk. Det blir mer og mer vanlig at folk som flytter til byene ikke er motstandere av nynorsk. Anti-nynorsken er ikke knyttet til den moderne byidentiteten, sier skulemålsskrivar Ingar Arnøy i Noregs Mållag til NTB.

Han mener at foreldrene er mer avslappet og liberale i forhold til hvilken målform som skal velges, noe som gjør dem mer mottakelige for å velge nynorsk for sine barn.

- Mange ser at det er en stor fordel at ungene lærer seg nynorsk allerede fra første klasse. Bokmål lærer de jo uansett. Det å kunne mestre begge målformene godt er en stor fordel i dagens samfunn, sier Arnøy.

Vil beholde dialekten

Noregs Mållag har ikke ligget på latsiden, og har kontaktet alle foreldre for å overtale dem til å la sine barn få et like naturlig forhold til «skulen» som «skolen». Dessuten samarbeides det tett med kommunene.

- Mange velger også nynorsk for barna sine fordi foreldrene håper at dialekten skal blir styrket. I Trondheim ønsker man å være trøndere, og velger dermed nynorsk, sier Arnøy.

Noregs Mållag mener at det er foreldre fra alle samfunnslag som velger nynorsk. Stadig flere familier med innvandrerbakgrunn ønsker også denne målformen for sine barn.

- Innvandrere i Oslo er svært åpen for informasjon og debatt omkring målvalg. De er veldig positive, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!