Bydel Bjerke fratas omsorgen for Lars og Jonas på Villa Eik

Velferdsetaten har sagt ja til å sørge for forsvarlig omsorgstilbud for de to unge mennene med alvorlig autisme.

UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Nå tar Oslo kommune grep. Foto: Privat
UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Nå tar Oslo kommune grep. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag skrev Dagbladet om beboerne Lars (27) og Jonas (24) i omsorgsboligen Villa Eik i Bjerke Bydel i Oslo. Dagbladet har dokumentert at de to unge mennene, som begge har alvorlig autisme, ikke har fått forsvarlig omsorg gjennom flere år, til tross for at tilsynsmyndighetene har krevd at bydelen skal rydde opp.

Nå går det mot en løsning for Jonas og Lars.

Kommunaldirektør Endre Sandvik kontaktet Dagbladet i går kveld, og opplyste om at Bydel Bjerke ikke lenger skal ha ansvaret for omsorgen til Lars og Jonas på Villa Eik.

Velferdsetaten tar over - Dette ansvaret blir nå overflyttet til Velferdsetaten, så raskt det lar seg formelt gjennomføre, sier Sandvik.

Velferdsetaten skal nå sikre at Lars og Jonas får stabile bemanningsforhold av en stab som blir gitt god opplæring, samt at de medisinske ekspertene ved ANH på Ullevål universitetssykehus kommer inn og gir kyndig veiledning.

- Velferdsetaten har sagt seg villige til dette, sier Sandvik.

- Hvordan kan du som kommunaldirektør godta at bydelsdirektøren skriftlig har gitt uttrykk for at omsorgsforholdene for Lars og Jonas på Villa Eik er forsvarlige, etter at Fylkesmannen hadde konkludert med at brukerne ikke er sikret forsvarlig omsorg?

- Jeg kan ikke diskutere eventuelle personalsaker i media, sier Sandvik.

- Gledelig - Det er gledelig at Oslo kommune endelig har tatt innover seg at Jonas og Lars har behov for et annet og bedre omsorgstilbud. Jeg ser fram til videre dialog rundt dette, sier advokat Magne Brun.

I fjor varslet advokaten Oslo kommune om at det planlegges søksmål mot Bydel Bjerke som i årevis har unnlatt å sørge for forsvarlig behandling av hans klienter.

- Nå gjelder det først og fremst å få på plass et godt og varig tilbud som vil gi Jonas og Lars gode og forutsigbare tjenester i den tida som kommer, sier Brun.

- Har tatt skade - Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og hjelpeverge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet søndag.

Dagbladet har sett dokumentasjon for slike episoder som hun beskriver.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007.

- I løpet av seks måneder var det 71 forskjellige mennesker som tørket sønnen min bak, sier Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Fram til 2010 hadde de det godt på Villa Eik. Så gikk det fryktelig galt.

Bydel Bjerke-avsløringene

•Torsdag i uke 8 skrev Dagbladet at fostermor Gro Mikalsen skal skilles fra sin alvorlig utviklingshemmede fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom fordi hun ikke er kommet til enighet med barnevernet i bydel Bjerke i Oslo om ny kontrakt.

•Dagbladet var til stede da fostermora tok et gripende farvel med gutten hun har hatt omsorgen for i snart 14 år.

•Unicef Norge reagerer sterkt på at barneverntjenesten i bydel Bjerke sier de er enige i at det beste for den utviklingshemmede gutten vil være å få bli hos fostermor, samtidig som barnevernet likevel velger å flytte gutten fra sine trygge omgivelser.

•Barneombudet har uttrykt bekymring om for dårlige fosterhjemskontrakter som går ut over barna.

•Saken har vekket sterke reaksjoner, og tidligere denne uka skrev Dagbladet at også politisk toppledelse i Oslo kommune ser på saken med bekymring.

•Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (FrP) har reist krav om at det umiddelbart blir kalt inn til et ekstraordinært bydelsutvalgsmøte om saken.

Autisme-eksperter omtaler fostermor som «uvanlig flink». Likevel nekter barnevernet å innfri hennes krav, slik at hun kan fortsette som fostermor.

•Fostersønnen til Gro Mikalsen har fått advokathjelp.

•Solveig Horne: - Svært uheldig å måtte flytte fra velfungerende fosterhjem

•Barnevernet anklager fostermor for brudd på taushetsplikten

Fostermora nekter for at hun har sagt opp fosterhjemsavtalen og går til kamp.

• Lars og Jonas har alvorlig autisme. I bydel Bjerke får de ikke den hjelpen de trenger

•Carl I. Hagen fikk får noen år siden forsikring om at forholdene ved Villa Eik var ryddet opp i

•Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen reagerer etter Dagblad-oppslag

• Bydel Bjerke ble totalslaktet: Barnevernet ville ta Hanne fra Angelique og brukte samme metoder som mot Gro Mikalsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer