Bye: - Den siste i kvartetten er borte

- Gikk i front under gjenreisingen av Norge, sier Ronald Bye som tok over som Ap-sekretær etter Haakon Lie.

FORGJENGER OG ETTERKOMMER: Arbeiderpartiet holder landsmøte i 1973 Her fra v; Ronald Bye, Haakon Lie og Trygve Bratteli.
Foto;Aage Storløkken / Aktuell / SCANPIX
FORGJENGER OG ETTERKOMMER: Arbeiderpartiet holder landsmøte i 1973 Her fra v; Ronald Bye, Haakon Lie og Trygve Bratteli. Foto;Aage Storløkken / Aktuell / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

- Den siste i kvartetten som gikk i front under gjenreisingen av Norge er borte, sier Ronald Bye som tok over som Ap-sekretær etter Haakon Lie.

- Einar Gerhardsen, Konrad Nordahl, Trygve Bratteli og Haakon Lie særmerker seg. De utgjør gjenreisingens kvartett, sier Bye til NTB.

I 1969, i sitt 32. år, tok Ronald Bye over som partisekretær etter en mann som med hard hånd hadde bestyrt partikontoret siden 1945. Bye var partisekretær fra 1969 til 1975.

- I ettertid har jeg stusset over at jeg turte. Men jeg gjorde nå det, og overgangen gikk veldig greit. Han ryddet kontoret og reiste av gårde og ble ingen sjuende far i huset, sier Bye.

Han hadde selv ingen mellomværender med Haakon Lie, men legger ikke skjul på at Ap-legenden kunne være hard i klypene.

- Han kunne enkelte ganger komme innom partikontoret og fyre av en salve, særlig under EF-striden i 1972. Han ville at vi skulle bruke kraftigere lut og gjøre mer for å få et ja, sier Bye, som understreker at Haakon Lie hadde et stort register å spille på.

- Han var en kraftperson, men også en intellektuell begavelse, sier Bye og viser til de mange bøkene Lie skrev.

(NTB)

DEN SISTE: Ronald Bye etterfulgte Lie som partisekretær i 1969. Han mener forgjengeren er den siste i kvartetten som frontet gjenreisningen av Norge. NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn
DEN SISTE: Ronald Bye etterfulgte Lie som partisekretær i 1969. Han mener forgjengeren er den siste i kvartetten som frontet gjenreisningen av Norge. NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn Vis mer