Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bye bye, Bibi

Da valgdagsmålingene med stor margin utropte Ehud Barak til ny statsminister i Israel rett etter klokka 21 i går kveld, ga Benjamin Netanyahus tilhengere opp å tro på mirakler. En halv time seinere kunngjorde en gråtkvalt Netanyahu at han trakk seg som partileder for Likud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før klokka 22 forlot de fleste Likud-tilhengerne valghovedkvarteret i Tel Aviv og gikk hjem.

Det hjalp lite at Netanyahu ba ved den hellige Klagemuren i Jerusalem noen få timer før valglokalene stengte. Da hadde velgerne allerede bestemt seg for å bli kvitt den mest upopulære statsminister i landets 51-årige historie.

- Jeg gratulerer Barak med valgseieren. Dette er slik det må være i et demokrati, sa Netanyahu til sine partifeller i går kveld, med det som så ut til å være en verdig mine.

Den ellers så selvsikre og tøffe Netanyahu hadde akkurat opplevd sitt livs nederlag. Det hadde ikke Ehud Barak som smilte som han aldri tidligere har gjort i sin politiske karriere.

Mante til forsiktighet

Kloke av skade etter at Shimon Peres tapte statsministervalget på målstreken i 1996, ba Arbeiderpartiets ledere sine tilhengere vente med å feire valgseieren til det offisielle resultatet var klart på morgenkvisten i dag. Det hjalp lite. Champagnekorkene smalt, og feiringen begynte samtidig som Netanyahu erkjente sitt nederlag.

Arbeiderpartivelgerne tok over gatene i de fleste israelske storbyer i går kveld og i natt. På Rabin-plassen i Tel Aviv samlet jublende folkemengder seg. De danset, sang og svingte med israelske flagg, på stedet der Yitzhak Rabin ble skutt i november 1995.

Tutende bilhorn

I gatene kjørte Baraks tilhengere med tutende bilhorn, som om Israel var blitt verdensmester i fotball. «Israel 1, Bibi 0», sto det på klistremerker.

Den første valgdagsmålingen ga Barak 58,5 prosent av stemmene, mot 41,5 for Benjamin Netanyahu. Baraks valgseier kom ikke minst av at to andre statsministerkandidater, den liberale Yitzhak Mordechai og den arabiske Azmi Bishara, trakk seg i løpet av helga. Trolig har også et klart flertall av de 700 000 sovjetiske jødene i Israel stemt på Barak. I 1996 fikk Netanyahu to tredjedeler av disse stemmene.

Palestinernes president Yassir Arafat unnlot å kommentere Barkas valgseier da han så valgdagsmålingen på fjernsyn i går kveld. Men den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat var fornøyd:

- Budskapet det israelske folket har sendt i kveld er at det ønsker både forandring og fred med palestinerne, sa Erakat.

<B>RIBBET:</B> Benjamin Netanyahu tapte statsministervalget og trakk seg umiddelbart som leder for Likud-partiet.